U Mostaru se sastali Čović i Dodik

Dragan Čović

''Želimo da se stabilizira situacija, političke prilike u BiH, u tom pogledu da osiguramo sve potrebne uvjete za bezvizni režim za građane u čitavoj BiH", izjavio je Milorad Dodik.
''Ovo nije sastanak dvojice protiv trećeg. Ovo je samo želja da se pokaže da je dijalog jedina alternativa, koja nema uopće mogućnost da bude zamijenjena nikakvom drugom, ni šutnjom, ni opstrukcijom, ni arogancijom", rekao je Dodik istakavši kako pozivaju i ostale da se o tome razgovara.

On je iznio stav SNSD-a kako je, međutim, politička scena kod Bošnjaka potpuno decentralizirana. ''Tamo nema homogenog stava o pitanjima važnim za dijalog, koji se odvijao između naroda u BiH", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je rekao i kako polarizacija kod Bošnjaka ne može dovesti do artikulacije zajedničkog stava i ''to predstavlja problem dijaloga u BiH".

Dodik je ustvrdio kako je bošnjačka politička scena podijeljena na pet centara moći i to na SDA, SBiH, SDP, Radončićevu stranku, te Islamsku zajednicu.

''Islamska zajednica je glavni politički faktor kod Bošnjaka", rekao je Dodik, dodajući kako i unutar SDA postoje ''turbulencije".
Što se tiče ustavnih promjena, premijer RS-a je ponovio stav kako u ustavnim promjenama mogu sudjelovati samo domaće snage.

''Ustav može biti samo predmet domaće političke pameti i dogovora. Znamo mi šta je Amerika... ali Ustav je nešto što je suštinski važno za nas u BiH. Mi nećemo sudjelovati u ustavnim promjenama čije liderstvo znači vođenje od strane stranaca", naglasio je Milorad Dodik.

S ovim stavom složio se i predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, demantirajući da se zalagao za bilo kakve regionalne ili međunarodne konferencije o BiH.

U vezi sa aktualnom krizom oko Elektroprenosa BiH, Čović je uz ostalo ustvrdio da ako se ne može postići dogovor između predstavnika tri naroda, onda nikakva mjera OHR-a ne može pomoći.

Dragan Čović je najavio i razgovore sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem, u sljedećih pet do šest dana u Mostaru, pojasnivši kako Tihića danas nije bilo tu, jer su ovo bili razgovori između HDZ-a i SNSD-a.

Na novinarsko pitanje, zašto ne spominju eventualne razgovore i sa SBiH, te HDZ-om 1990. Milorad Dodik he uz ostalo odgovorio:

''Mislim da HDZ 1990. ovdje nije relevantan politički faktor".

ABCportal.info