Država opet privatnicima dijeli milijune za registracije vozila: Svi putevi vode do Dodika i Čovića

Registracija
Ilustracija/Shutterstock

Nakon 12 godina opet se poslovi homologacije i certificiranje vozila povjeravaju privatnim tvrtkama povezanim s financijerima SNSD-a i HDZ-a. Do danas nije ispoštovana presuda Suda iz 2015. godine, piše Fokus.

Nakon punih 12 godina država je odlučila ponovo dijeliti milijunske poslove homologacije i certificiranja vozila, i to ponovo privatnim tvrtkama povezanim s financijerima SNSD-a i HDZ-a jednako kako je to uradila i 2009. godine.

Te godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH unosan posao homologacije i certificiranja vozila dalo je konzorcijima AD EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka – Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo – Centar motor Široki Brijeg. Ovaj konzorcij sve do danas ubire milijune KM za ove poslove.

Homologacija je postupak kojim se motorna vozila, koja se prvi put registriraju na teritoriji BiH, kao i njihovi dijelovi, prema svojim konstrukcijskim i sigurnosnim karakteristikama usklađuju s propisima u BiH.

Prema istraživanju portala Fokus.ba, natječaj raspisan nakon više od 11 godina, koji je nedavno dijelom okončan, ponovo nagovještava “lov u mutnom”.

Naime, usprkos presudi Suda BiH iz 2015. godine u kojoj stoji da se povjeravanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila privatnim subjektima, kako je to 2009. godine već urađeno, ne može vršiti pravilnikom već samo zakonom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je pred kraj prošle godine usvojilo novi pravilnik, dok je u siječnju ove godine raspisalo natječaj za ove poslove koje godišnje donose dobit od 4 do 5 milijuna KM.

Za razliku od nezakonite prakse u BiH, homologaciju vozila npr. u Hrvatskoj sprovodi Državni zavod za mjeriteljstvo, a tek se pojedini poslovi daju privatnim subjektima.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH potvrđeno je da je okončan prvi dio javnog natječaja za izbor administrativnog tijela za obavljanje poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila. Trenutačno traju žalbeni postupci koji će odlukom okončati Žalbeno vijeće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

No, kako saznaje Fokus.ba, prema odluci povjerenstva koju je formiralo Ministarstvo, prvorangirani konzorcij za posao homologacije vozila je Centar motor d.o.o. Široki Brijeg – Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka – Informacijski inženjering Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka – Centar za cestovni promet d.o.o. Sarajevo.

Centar motor Široki Brijeg je tvrtka koja je i 2009. godine izabrana u konzorcij za homologaciju i certificiranje vozila. Riječ je o tvrtci u vlasništvu utjecajne obitelji Ševo, točnije HDZ-ovog biznismena Ivana Ševe.

Županijsko tužiteljstvo Široki Brijeg 2011. godine, dakle dvije godine nakon što je dobio državni posao homologacije vozila, podiglo je optužnicu protiv Ivana Ševe zbog sumnje da je počinio kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Ševo se optužnicom teretio da je direktno kao i odgovorna osoba u stručnoj organizaciji “Centar za vozila” sa sjedištem u Širokom Brijegu, počinio više radnji koja imaju obilježja navedenih kaznenih djela. No ova optužnica nije doživjela svoj epilog – osuđujuću presudu.

U vlasništvu obitelji Ševo je i Centar za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu. Iako je bila u središtu afere o kupovini diploma koju je i video snimcima zadokumentirao Žurnal, Tužiteljstvo BiH je 30. rujna 2020. donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Informacijski inženjering Sirius u žižu javnosti dospio je nakon što je u RS-u u prošloj godini dobio niz poslova, a posebno od Porezne uprave RS, i to s banjolučkim Prointerom, tvrtkom koja se povezuje s Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Milorada Dodika. Prointer, inače, suvereno dobiva natječaje u RS-u. Sam lider SNSD-a je 2019. u NSRS odgovarajući na zastupnička pitanja rekao da je njegov sin suradnik Prointera.

Godine 2017. godine Porezna uprava RS-a potpisala je ugovor s Prointerom i Siriusom za nastavak implementacije integriranog sustava, čija je ukupna vrijednost 7,1 milijun maraka (bez PDV-a). Prema pisanju Žurnala, Porezna uprava RS-a je u 2019. Prointeru i Siriusu dala posao od 3.483.918 KM da bi projektirali integrirani informacijski sustav. Ovaj ugovor, kako je naveo Žurnal, zaključen je nakon provedenog netransparentnog pregovaračkog postupka bez objave obavjesti u javnosti.

Centar za automobilsko inženjerstvo je još jedna tvrtka koja zajedno dobiva poslove s Prointerom. U travnju prošle godine od Ministarstva prometa i veza Republike Srpske dobila je posao stručne institucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj. Posao vrijedan oko 20 milijuna maraka zajednički je zapravo dodijeljen kompaniji Prointer i njenom partneru, Centru za automobilsko inženjerstvo.

Kada je riječ o četvrtom članu konzorcija, Centru za cestovni promet d.o.o. Sarajevo, to je tvrtka koja je tek utemeljena 21. juna 2019. godine. Prema službenim podacima, tvrtka ima dva zaposlena i godišnji promet od tek 87.578 KM. Vlasnik tvrtke je Samara Husejn.

Podaci o tvrtki “CCP”

Fokus se obratio kompaniji Centar motor Široki Brijeg u vezi s pitanjima koja se odnose na homologaciju od 2009. do danas, ali i aktualnim natječajem , no odgovorili su da nisu nositelji konzorcija koji od 2009. vrši poslove homologacije i vozila i da nisu ovlašteni davati informacije u ime konzorcija.

Iz AD EIB Internationale nisu željeli odgovoriti na pitanje zašto usprkos sudskoj presudi iz 2015. do danas nesmetano obavljaju homologaciju i certificiranja vozila, kazavši da nisu ovlašteni. Na naš upit da predoče podatke o prihodima tvrtki, pojedinih članova konzorcija, u vezi s ovim administrativnim poslovima od 2009. do danas, direktor Eib Internationale Drago Talijan je za Fokus.ba izjavio da ne vode računa za sve sudionike u postupku homologacije, a ima ih, kažu, stotinjak.

– Osim toga, ovo spada i u domene poslovne tajne svakog poslovnog subjekta, pa bi publiciranje takvih podataka bilo nezakonito, a potencijalno štetno i opasno, jer bi moglo imati neželjene posljedice – rekao je Talijan.

Prema službenim podacima iz financijskih izvješća, poslovni prihodi tvrtke EIB Internationale npr. za 2018. i 2019. godinu iznosili su 17, odnosno 16 milijuna KM. Centar Motor je te dvije godine prihodovao po 10 milijuna KM, a Sirius dva, odnosno pet milijuna KM.

Drugorangirani konzorcij, kada je riječ o spomenutom javnom natječaju za posao homologacije vozila je EIB International – Automotive center – centar za vozila d.o.o. Sarajevo, Mervik Sarajevo, East Code Banja Luka.

Firma Automotive center – centar za vozila d.o.o. Sarajevo, koja je 2009. godine odlukom povjerenstva dobila najviše bodova, ali joj uprkos tome nije dodijeljen posao homologacije vozila, krajem te iste godine podnijela je kaznenu prijavu protiv tadašnjeg ministra komunikacija i prometa BiH Rude Vidovića zbog kaznenog djela povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. 

Kako su naveli u kaznenoj prijavi koja je u posjedu Fokusa, Vidović uopće nije cijenio činjenice koje je utvrdilo povjerenstvo, a nju je formiralo Ministarstvo, te je paušalno dodijelio posao konzorciju AD EIB Internationale PJ „Centar za motorna vozila Banja Luka – Institut za promet i komunikacije d.o.o. Sarajevo – Centar motor Široki Brijeg.

Faksimil kaznene prijave

Automotive center Sarajevo je, također, uložio i žalbu Sudu BiH koji je poništio Vidovićevu odluku i predmet vratio na ponovni postupak. Sud je u presudi od 2. veljače 2011. naveo da odluka Vidovića kojom posao dodjeljuje konzorciju “ne sadrži obrazloženje o izboru izabranog ponuđača niti razloge o neizboru drugog ponuđača“.

Nakon toga Vidović donosi novu, ali zapravo staru odluku. Obrazloženje za ovakvu odluku vidi u tome da nisu bili obavezni imenovati organizaciju s “najvećim brojem bodova na rang-listi. Zanimljivo u svemu ovome jeste njegovo obrazloženje u kojem stoji i da firme konzorcija „oslikavaju regionalnu -entitetsku pripadnost i zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, kao i da će od ovih tvrtki koristi imati proračuni više političko-teritorijalnih organizacija“?!

Ubrzo nakon toga ide još jedna žalba Sudu BiH, koji u 2012. godini poništava sve i opet vraća “prvostupanjskom organu na ponovni postupak”. Sud poziva Ministarstvo da u novom postupku pažljivo i u potpunosti, sljedeći izvještaj komisije, te na osnovu utvrđenih kriterija donese odluku. Nakon toga novi ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić donosi rješenje o poništavanju javnog natječaja za obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila. U odluci se navodi i da ne postoje zakonski temelji da to ministarstvo provede natječaj iz ove oblasti, mada se ne precizira.

Ali usprkos činjenici da je nakon odluke Suda BiH i državni resorni ministar poništio cijeli konkurs, navedeni konzorcij je do danas nastavio obavljati unosne poslove homologacije i certificiranja vozila.

No, vratimo se kazneoj prijavi koju je podnio Automotive center Sarajevo, a koja je, po sili zakona, trebala biti procesuirana. Dijelom se to i dogodilo.

Naime, kako je za Fokus.ba potvrdio glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović službenici SIPA-e su u ovom slučaju sve mjere i radnje poduzimali po zahtjevu Tužiteljstva BiH.

-Osim navedenog, Tužiteljstvo BiH nas je obavijestilo da je 26. veljače 2014. godine donesena naredba o neprovođenju istrage – rekao je Miladinović.

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu bila je Dijana Kajmaković. U aktu od 6. ožujka 2014. godine, koji je u posjedu Fokusa, Kajmaković je navela da iz spisa predmeta i dokumentacije proizlazi da u konkretnom slučaju nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili razumne osnove sumnje da je prijavljeni (Rudo Vidović op.a.) učinio predmetno kazneno djelo.

Akt tužiteljice Diane Kajmaković

Zanimljivo u ovoj priči je i činjenica, a koju su tada objavili mediji, o tome da je tadašnja v.d. glavne tužiteljice Jadranka Lokmić-Misirača ovu prijavu ocijenila kao utemeljenu, te je postupajućem tužitelju naložila da razmotri postojanje osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu iz nadležnosti Tužiteljstva BiH.

Treba naglasiti da je nedavno okončan i prvi dio javnog natječaja koji se odnosi na obavljanje poslova u oblasti certificiranja vozila. Zanimljivo je da su i ovdje u prvorangirani konzorcij okupljene iste tvrtke kao i za posao homologacije vozila, samo što u ovom slučaju nosilac konzorcij nije Centar motor Široki Brijeg, već je to Centar za automobilsko inženjerstvo Banja Luka.

Od sudionika oba natječaja, koji su zatražili anonimnost, dobili smo informacije o tome da u kriterijima nisu definirane bliže odrednice što treba vrednovati, odnosno sve je prepušteno paušalnoj ocjeni pojedinca što vodi neobjektivnom vrednovanju pojedinih kriterija.

Aktualni zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković u pismu koje je u posjedu našeg portala obratio se ministru Vojinu Mitroviću u kojem ukazuje na sudsku presudu iz 2015. godine u kojoj stoji da se samo zakonom, a nikako podzakonskim aktima u koje spada i pravilnik koji je donesen krajem prošle godine, određeni poslovi uprave mogu biti povjereni privatnim poduzećima.

Novi pravilnik, tvrdi Branković, u suprotnosti je sa sudskim presudama i važećim propisima. Zakonom u upravi, navodi Branković, izričito je normirano da se institucijama s javnim ovlaštenjima može zakonom povjeriti obavljanje određenih upravnih i stručnih poslova iz nadležnosti organa uprave.

U izjavi za Fokus.ba Branković je potvrdio kako je točno da je pisao ministru, dodajući da je to bila interna prepiska unutar Ministarstva s ciljem iznalaženja najboljih rješenja jer o toj temi nisu uspjeli razgovarati na sjednici stručnog kolegija.

-Budući da natječaj još nije okončan u svim fazama, bilo bi neprofesionalno i moglo bi se tumačiti i kao forma utjecaja na postupak – rekao je Branković.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa odgovorili su za Fokus da trenutno traju žalbeni postupci koje će odlukom okončati Žalbeno vijeće Savjeta ministara BiH. Upitali smo ih da li je usprkos presudi Suda BiH i dalje na snazi ugovor o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije iz 2009. godine.

Član novog pravilnika iz prosinca 2020. godine

– Nakon okončanja navedenog javnog natječaja, bit će okončane prethodne aktivnosti u ovoj oblasti, uključujući i postupanje po presudi Suda Bosne i Hercegovine, broj: S1 3 U 012785 13 U od 22. 5. 2015. godine – odgovorili su iz Ministarstva.

Nadalje, zanimalo ih je zašto je u 2020. usprkos ovoj presudi ipak donesen Pravilnik o homologaciji koji, također, povjerava javna ovlaštenja podzakonskim aktom.

-Ministarstvo ističe važnost cjelovitog sagledavanja bilo kojeg pitanja, tako i ovog. Izvlačenje bilo kojih dijelova iz konteksta za posljedicu može imati stvaranje krive slike kod čitatelja, te u tom smislu ističemo dio iz presude: Osim toga, pravilan je zaključak tuženog i prvostupanjskog organa da administrativni poslovi iz člana 17. Pravilnika o homologaciji, kao što su zastupanje organa uprave, preuzimanje pravnih propisa, ocjena primjenjivosti pravilnika u BiH i sl, nisu administrativni poslovi iz oblasti homologacije, koji bi se mogli prepustiti privrednim društvima, već su to osnovni poslovi organa uprave, a za čiju dodjelu privatnim privrednim društvima ne postoji zakonsko ovlaštenje – navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, odredbom člana 2. stav 1. Zakona o upravi propisano je da poslove iz nadležnosti BiH obavljaju ministarstva i upravne organizacije kao samostalne upravne organizacije, upravne organizacije u sastavu ministarstava, kao i druge institucije Bosne i Hercegovine osnovane posebnim zakonom ili kojima je posebnim zakonom povjereno obavljanje poslova uprave, dok je stavom 2. propisano da određene poslove uprave mogu obavljati poduzeća, ustanove i druga pravna lica, kad im je zakonom povjereno vršenje javnih ovlasti. Iz navedenog slijedi jasan zaključak da samo zakonom, a nikako podzakonskim aktima u koje spada i pravilnik, određeni poslovi uprave mogu biti povjereni poduzećima.

-Poslovi kao što su zastupanje organa uprave, preuzimanje pravnih propisa, ocjena primjenjivosti pravilnika u BiH i sl, nisu administrativni poslovi iz oblasti homologacije, koji bi se mogli prepustiti privrednim društvima, već su to osnovni poslovi organa uprave. Osim uređenja ove oblasti, u skladu s normama EU, odredbe Pravilnika o homologaciji usklađene su s obrazloženjem Presude Suda Bosne i Hercegovine, broj: S1 3 U 012785 13 U od 22. 5. 2015. godine, stoga ne stoji teza da se Pravilnikom iz 2020. godine povjeravaju bilo kakve ovlasti, naveli su iz Ministarstva za Fokus.ba.