Dodik i Čović već odbili Butmir

Dragan Čović

Kako su i obećali prije deset dana, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, šef švedske diplomacije Carl Bildt i povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn vratili su se u Sarajevo. Nisu došli praznih ruku, nego s konceptom ustavnih promjena.


Dokument je danas uručen sedmorici najutjecajnijih stranačkih šefova u BiH. Iako će javnosti biti predstavljen tek sutra u EUFOR-ovu kampu u Butmiru kod Sarajeva, HRT je došao u posjed dugo pripremanog prijedloga sporazuma.

Prema tom prijedlogu, u BiH bi ostala dva doma parlamenta - Zastupnički i Dom naroda. Ovaj potonji djelovat će samo kao savjetodavno tijelo, odnosno neće moći predlagati niti zaustavljati zakone, ali ako je zakon od nacionalnoga interesa, moći će ga poslati Ustavnome sudu. Zakone može predlagati Vijeće ministara, vlada ili Zastupnički dom.

Zastupnički dom imat će 87 zstaupnika, a Dom naroda 21, po sedam iz sva tri naroda. Dom naroda birat će se iz Zastupničkoga doma od izabranih zastupnika. Tako onaj tko ima većinu u Zastupničkom domu (a sada je imaju Bošnjaci) može izabrati svoje Srbe ili Hrvate.

Oba doma imaju predsjednika i dva dopredsjednika i to bez rotacije po nacionalnoj osnovi. Tako će narod koji ima najviše zastupnika moći izabrati svoga predsjednika. Time se u nepravedan položaj dovodi najmalobrojniji narod, odnosno Hrvati.

Predsjedništvo BiH imat će predsjednika i dvojicu zamjenika. Oni će se birati iz Zastupničkoga doma i morat će biti članovi toga doma. Za kandidaturu će trebati potpise pet zastupnika iz Zastupničkog doma. Dom naroda zatim će odabrati jednoga za kojeg će se glasovati. 

Predsjedništvo se više neće moći pozivati na vitalni nacionalni interes. Glasa se većinom, a glas sve trojice treba samo u slučaju rata sa Srbijom ili Hrvatskom.

Vijeće ministara, čiji predsjednik ima dva zamjenika, imat će ovlasti vlade. Kako se i u njemu glasa većinom, najmanji će narod opet biti neravnopravan. Uvode se i nova ministarstva - poljoprivrede, znanosti i tehnologije te okoliša.


Nitko nije zadovoljan prijedlogom

Stranački su čelnici novinarima iznijeli potpuno oprečne ocjene o prihvatljivosti ponuđenih prijedloga.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović usprotivio se prijedlogu ustavnih promjena koji su predstavili američko-europski pregovarači, ističući da će se zauzimati za oživljavanje Prudskog sporazuma što su ga potpisale tri strane u BiH a svojedobno poržavali Washingtion i Bruxelles. Dodao je kako njegova stranka očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda što to sada nije slučaj. Ovako organizirana dvoentitetska BiH za nas je neprihvatljiva, dodao je Čović.

Čelnik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija kazao kako drži da je riječ o dobrom početku, a predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izrazio je pak razočaranost činjenicom da paket ne dotiče pitanje tzv. entitetskog glasovanja u parlamentu BiH.

Predsjednik srpske Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ponuđeni je paket u cijelosti odbacio. Tvrdi da je potpuno neprihvatljiv za Republiku Srpsku jer drastično mijenja Daytonski sporazum i donosi rješenja koja ne garantiraju jednakopravnost triju naroda koja je, ističe Dodik, ranije postojala.

Jedini izlaz za Bosnu i Hercegovinu jeste da domaći politički akteri, predstavnici triju naroda, razgovaraju o prihvatljivom modelu za sve, a ne da se uvijek iza preijedloga koje dobivamo od međunarodne zajednice nalazi zaštita bošnjačkih interesa, smatra Dodik. Nama je sve jasno, vidjeli smo kako su prošli Hrvati u Federaciji, a sada je to model koji se želi primjeniti na nivou cijele BiH čime bi se Srbi doveli na razinu nacionalne manjine. Neki od stranih pregovarača to otvoreno i priznaju tvrdeći kako Europa ima odlične mehanizme zaštite manjina. Ovdje je problem što su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi i ne mogu biti manjine i tome treba prilagoditi i sve mehanizme u državi, reko je Dodik u ekskluzivnom razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a.