U BiH registrirano nekoliko tisuća pristalica radikalnih islamističkih pokreta

vehabije sipa

"Broj tih ljudi, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, a iz kojeg se i najčešće pojavljuju osobe koje bi mogle izvršiti teroristički napad, po podacima Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA), mjeri se u par tisuća", izjavio je Vasić.

Istodobno je ustvrdio kako većina takvih oosoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju boravi na teritoriju Federacije BiH, dok ih je u entitetu RS tek nekoliko desetaka pa je najteži dio zadaće u suočavanju s tim problemom, ocjenjuje Vasić, na federalnom i na deset županijskih MUP-ova unutar FBiH, kao i na Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), sukladno njenim zakonskim ovlastima za borbu protiv terorizma.

Ovaj policijski dužnosnik je ocijenio kao borbu protiv terorizma u BiH otežavaju postojeća zakonska ograničenja, uključujući tu slabu razmjenu podataka o potencijalno opasnim osobama.

"Teroristi koriste određena zakonska ograničenja koja smo mi sami sebi napravili. Mogućnost kvalitetne i brze razmjene podataka za osobe koju su opasne otežana je zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka", kazao je Vasić.

Taj problem posebno je izražen kada je riječ o osobama podrijetlom iz BiH, koje žive u inozemstvu, a mogu biti unovačeni u redove terorista. Osobito se to odnosi na tzv. drugu generaciju iseljenika iz BiH u države zapadne Europe.

"Imamo vrlo malo podataka o djeci naših ljudi koji žive i rade u Njemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i slično. Te osobe su tamo rođene, ali zbog podrijetla roditelja imaju naše dokumente, znaju naš jezik, a mogu biti vrbovana i iz europskih država otići na ratište. Nitko nama te podatke nije ustupio da ih mi, za slučaj da se te osobe vrate ovdje, možemo držati pod kontrolom", kazao je Vasić dodajući kako je to, po njegovu sudu, jedna od najvećih potencijalnih opasnosti od terorizma povezana s BiH.
Nije isključio ni mogućnost postojanja lokacija u zemlji na kojima bi se izvodila teroristička obuka no nije naveo niti jedan konkretni primjer.
Kazao je tek kako je BiH za to pogodna jer postoji puno izoliranih područja gdje čak ni pucnjava ne bi privukla posebnu pozornost.

Hina