U BIH BEZ DOKUMENATA Dva stranca prisilno izbačena iz naše zemlje

Migrant prisilno udaljavanje
SPS

Jučer u poslijepodnevnim satima Služba za poslove sa strancima (SPS) izvršila je postupak prisilnog udaljenja dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla. Predmetne osobe su nezakonito boravile u Bosni i Hercegovini, a prije udaljenja su bile smještene pod nadzor u Imigracijski centar Službe.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizirano je prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama. Službenici osiguranja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetne osobe otpratili su do zemlje porijekla. 

Služba za poslove sa strancima je intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja, što je kao jedan od pririteta prepoznato i u akcijskom planu EU za Zapadni Balkan. Od početka godine Služba je realizirala 258 dobrovoljnih povrataka i 25 prisilnih udaljenja migranata u njihove zemlje porijekla i po tom pitanju, Služba za poslove sa strancima je lider u regiji. 

Provođenjem postupka prisilnih udaljenja napravljen je značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredjeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje SPS.