U Banjaluci razgovarali Dodik i Čović

Dragan Čović

On ipak naglašava da Ustav, u bilo kojem elementu koji se bude mijenjao, mora osigurati ustavnu jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH bez obzira na to da li se govori o Vijeću ministara, Predsjedništvu, državnom parlamentu i njegovom funkcioniranju te drugim pitanjima.
 
Čović je, nakon sastanka delegacije HDZ-a s predsjednikom Vlade RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom, rekao da su ustavne promjene bile i tema ovog sastanka, te da postoje i određena slaganja, ali ima i različitih viđenja.
 
Ipak, kaže, može se reći da postoji zavidan stepen usaglašenosti predstavnika dviju stranaka oko suštinskih pitanja kako bi BiH kao država trebala da funkcionira.
 
On najavljuje da će se u narednih nekoliko dana na sastancima predstavnika HDZ-a i s drugim strankama te predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o pitanjim koja treba riješiti za ulazak BiH u euroatlantske tokove, prvenstvno u vezi s državnom imovinom i popisom stanovništva.
 
„To su ključni uvjeti kako bismo mogli dočekati narednu sjednicu Vijeća za implemetaciju mira u BiH i transformirati ulogu OHR-a u BiH“, rekao je lider HDZ-a.
 
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik upoznao je Čovića s detaljima jučerašnjeg razgovora predstavnika njegove stranke s delegacijama SAD-a i EU, ponovivši stav da nije prihvatljiv prijedlog da BiH ima vladu i premijera.
 
„Ne prihvatamo daljnje proširenje nadležnosti Vijeća ministara i eventualno ako se u budućnosti bude razgovaralo treba voditi računa da je broj ministara uvijek djeljiv s tri, odnosno da se tri konstitutivna naroda moraju odraziti na pravi način u toj strukturi", rekao je Dodik u izjavi novinarima.
 
Mišljenja je i da je sadašnji broj od devet ministarstva dovoljan za funkcionalno djelovanje Vijeća ministara.
 
Kada je u pitanju Predsjedništvo BiH, Dodik kaže da razumije potrebu da se naprave određene promjene, ali nije želio da govori o detaljima.
 
Na sastanku u Banjoj Luci razgovarano je i o nekim drugim pitanjima, među kojima i o izgradnji u ratu porušene katoličke crkve u banjalučkom naselju Petrićevac, a Čović je ukazao i na potrebu da se u podrže aktivnosti „Caritasa“ u RS-u, koji ima važnu ulogu u pomoći građanima. 
 
U delegaciji HDZ-a koja se danas sastala s entitetskim premijerom Miloradom Dodikom pored Čovića bili su još i Niko Lozančić i Davor Čordaš.

fena