TUŽITELJSTVO Ukrajinke dovodile Ukrajinke da ih prostituiraju u hotelu u Mostaru

SIPA i Ukrajinka
Hercegovina.info

Tužiteljstvo BiH priopćilo je da se u Mostaru provodi akcija u međunarodnoj borbi protiv vrbovanja na prostituciju.

"Žrtve kaznenih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korist. Tužitelj i istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordiniraju aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, koje se odnose na uhićenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije", priopćilo je Tužiteljstvo.

SIPA i Ukrajinka

Jedan pretres realiziran je i na području Banja Luke, gdje je ostvarena suradnja sa MUP-om RS, a o čemu je priopćenje ranije poslala i SIPA.

"Dugotrajnom i temeljitom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih, djevojaka sa područja Ukrajine, organizirale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara. Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizirale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobijeni novac", navodi se.

Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih kaznenih djela, odvijalo se u razdoblju od najmanje 6 mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu. Istraga u ovom predmetu intenzivno se nastavlja.

Nije naodmet ovom prigodom se prisjetiti 2004. godine i slučaja Olene Popik. 21-godišnja prostitutka iz Ukrajine preminula je u Mostaru od tuberkuloze, a naknadno je obdukcijom utvrđeno da je Olena bolovala i od HIV-a, sifilisa te hepatitisa C.