Tužiteljstvo TŽ Lijanovića i ortake tereti da su ucjenjivanjem stekli 700.000 KM

sipa lijan
...u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlašćenja, a vezano za isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u razdoblju od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine, kazao je glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlanske županije Admir Arnautović.

Radi se o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

- Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uvjetovao poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom razdoblju sebi protupravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, takođe uvjetovanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali - istakao je Arnautović.

U vezi sa istim krivičnim djelima vodi se i još pet istraga.

- Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u razdoblju od lipnja 2010. do kraja 2011. godine - kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku - rekao je Arnautović.

Tužiteljstvo je u skladu s odredbama Kaznenog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.

Kako neslužbeno saznaje Dnevni avaz, pod istragom je i Suad Čamdžić iz Kladnja koji je bio savjetnik u kabinetu Jerka Ivankovića Lijanovića dok je obnašao funkciju zamjenika premijera FBiH, te da se očekuje i njegovo uhićenje.

Pripadnici Federalne uprave policije su jutros uz prisustvo djelatnika Policijske stanice Široki Brijeg došli pred obiteljsku kuću bivšeg federalnog ministra poljoprivrede i dopredsjednika NSRzB Jerka Ivankovića Lijanovića i uhitili ga ga.

Uhićenju je prethodio visesatni pretres njegove, odnosno, kuće njegovih roditelja i pomoćnih objekata u Širokom Brijegu.
Također je na području Tuzlanske županije uhićen zastupniku u Skupštini TŽ Mersed Šerifović, koji inače obnaša funkciju potpredsjednika NSRZB
Kako "Dnevni avaz" saznaje u akciji FUP-a uhićeni su i Edin Ajanović aktualni ministar trgovine i turizma u Vladi TŽ, inače ministar poljoprivrede u prošlom sazivu Vlade TŽ, kao i zamjenik ministra poljoprivrede u Posavskoj županiji.

Nakon jutrošnjih hapšenja na području TK i u Širokom Brijegu, Narodna stranka Radom za boljitak je izdala priopćenje u kojemje Lijanovićeva stranka zato što je uzimala polovicu novca od poticaja,očekivano,optužila HDZ BiH

-Nova policijska akcija i ovakav postupak nas nije iznenadio s obzirom da je dopredsjednik Boljitka Jerko Ivanković Lijanović prošlog tjedna (19.9.2015.) na održanoj press konferenciji u Tuzli javnost obavijestio o informacijama koje je tada imao iz redova HDZ BiH da se protiv njega i Narodne stranke Radom za boljitak vodi prljava kampanja u cilju diskreditacije rada i svih pozitivnih trendova koje je kao ministar poljoprivrede vodopriovrede i šumarstva ostvario u mandatu 2010.-2014, stoji u priopćenju NSRZB./HMS/