Tužiteljstvo HNŽ-a preuzelo predmet premlaćivanja mladića

tužiteljstvo, korupcija, tužiteljstvo, MUP HNŽ, policija, tužiteljstvo hnž, premlaćivanje mladića, policija, MUP HNŽ
hercegovina.info

U slučaj premlaćivanja Mostarca, kojeg su brutalno pretukla dvojica policajca uključilo se Tužiteljstvo HNŽ-a. 

"Predmet je formiran, a od MUP-a HNŽ-a zatražene su informacije o nemilom događanju", kazala je za Hercegovina.info glasnogovornica županijskog Tužiteljstva Ana Raič.

Temeljno pitanje kojim se sada bavi šira javnost jeste motiv, dvojice, sad već suspendiranih policajaca. Njih dvojica su bošnjačke nacionalnosti, dok je pretučeni mladić trusinski Hrvat, koji je navodno izgubio i oca u minulom ratu. Službene potvrde o motivima premlaćivanja mladića nema, no koji god da jesu, zdravorazumsko objašnjenje za onakvu grubost se ne može naći. Ponašanje dvojice policajaca bez teksta je ostavilo i kolege, koji časno obavljaju svoj posao. 

Na video uratku koji su objavile brojne hercegovačke redakcije vidi se kako dvojica policajaca brutalno na kućnom pragu tuku mladića, koji ne pruža ni minimum otpora, kako izgleda samo zato jer se nije držao protuustavnog policijskog sata.

Policija se ispričala obitelji mladića, a sa svih strana pljušte reakcije o nemilom događanju. Premlaćivanje mladića osudili su premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, Klub HDZ-ovih vijećnika, HDZ 1990., HRS... 

Službenim priopćenjem za javnost obratio se i MUP HNŽ-a.

"Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ najoštrije osuđuje brutalni ispad policijskih službenika koji se dogodio dana 10.4.2021.godine u 23.05 sati, a za kojeg nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo. Dvojica policijskih službenika su odmah udaljeni sa dužnosti, pokrenuta je unutarnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja, te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika. Početna informacija o događaju je proslijeđena i Tužiteljstvu HNŽ. Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može i ne smije biti mjesto među policijskim službenicima", navodi se u priopćenju. 

U međuvremenu, na društvenim mrežama širi se poziv na prosvjed pred zgradom MUP-a HNŽ-a u Mostaru danas u 16 sati.