TURIZAM NAJPOGOĐENIJI KORONOM Ugroženo 30 tisuća radnih mjesta, turistička poduzeća kreditno zadužena

Ivan Dodig
hercegovina.info

Pandemija koronavirusa pogodila je sve gospodarske grane diljem svijeta. Najteža situacija je u turizmu, djelatnosti koja se oslanja na slobodno kretanje, putovanje i interakciju s ljudima.

Turizmolog i turistički novinar Ivan Dodig za hercegovina.info govori o aktualnom trenutku u turizmu i koliko je potrebno da se isti oporavi kada se svijet izbori sa Covidom-19.

Sudjelovali ste na sastanku inicijative #RebuildingTravel koja za cilj ima oporavak međunarodnog turizma. O čemu se najviše razgovaralo, što je bio temeljni cilj ovog sastanka?

Na inicijalnom sastanku globalne inicijative za oporavak međunarodnog turizma, razgovaralo se o aktualnom stanju u kojem se turizam našao, refleksijama na komplementarne sektore, izazovu nepoznanice te fokusu na ono što nam je činiti sada i u vremenu pred nama. Trenutno je u procesu strukturiranje radnih grupa koje za cilj imaju iznalaženje izvedivih rješenja za ponovno pokretanje turizma u različitim sektorima.

Kako je Covid-19 utjecao na turizam u Bosni i Hercegovini?

Za ovu godinu predviđao se rast turizma u našoj zemlji, no pandemija koronavirusa poremetila je ta predviđanja. Pandemija je u najvećoj mjeri utjecala na one zajednice koje se najviše oslanjaju na turizam poput Međugorja, Neuma i drugih destinacija. Također pogođeni su i drugi oblici turizma, kao primjerice manifestacijski turizam, pa su mnogi događaji odgođeni. Ovakvo stanje rezultiralo je ekonomskim usporavanjem i gubitkom radnih mjesta. Problem je također kod turističkih poduzeća koja su se kreditno zadužila radi širenja smještajnih kapaciteta ili unaprjeđenja poslovanje, a ostali su bez planiranih prihoda.

Postoje li već neke projekcije o tome koliko je zbog pojave koronavirusa djelatnika u turizmu ostalo bez posla?

Neke procjene i pokazatelje već imamo, no za jasniju sliku ipak trebamo pričekati. Oko 30 tisuća radnih mjesta je ugroženo. Bojim se da su razmjeri veći nego što statistike kažu. Ne smijemo zaboraviti sezonske radnike, te radnike u indirektnim djelatnostima koje upotpunjuju turistički sektor. Pitanje je koliko će se vremena još tvrtke održati bez prihoda.

U Federaciji BiH posljednjih dana je povoljna epidemiološka situacija, može li dovesti do otvaranja ugostiteljskih objekata i samim time ublažavanja posljedica krize?

Nepredvidivost razvoja pandemije je ograničavajući faktor. Povoljnija epidemiološka situacija sigurno će dovesti do ublažavanja mjera. Moguće je da će u određenom trenutku doći do otvaranja ugostiteljskih objekata uz propisane mjere.

Hoće li vlasti u Bosni i Hercegovini pomoći turizam i na koji način?

Na vlastima je da preko svih razina poduzmu konkretne mjere oporavka turističkog sektora, a već imamo primjere da su neke lokalne zajednice odgovorile promptno uvodeći posebne mjere i olakšice. Usvojen je i tzv. Korona zakon, koji će na određen način pomoći poduzećima. Suradnja svih razina vlasti na oporavku gospodarskog sustava će biti od iznimnog značaja.

Najviše turista u Međugorje dolazi li iz inozemstva i zato je ovo hercegovačko svetište najviše pogođeno virusom. Postoji li ipak mogućnost dolaska jednog dijela turista pred kraj ljeta ili početkom jeseni, jer u Međugorju sezona traje i do studenoga?

Međugorje je svakako ključno odredište za turizam čitave regije. Ukoliko se stanje, uvjetno rečeno, normalizira siguran sam da će se u Međugorje hodočasnici vratiti jako brzo, prvenstveno radi ispunjenja duhovnih potreba. Radi svog vjerskog karaktera ovo mjesto bi se moglo u kraćem razdoblju vratiti na staro.

Kada se može očekivati oporavak turizma i povratak na razinu na kojoj je bio prije pandemija koronavirusa?

Turizam je zasigurno jedna od najpogođenijih gospodarskih grana na svijetu jer se oslanja na slobodno kretanje, putovanja i interakciju s ljudima. Tijekom godina, od raznih kriza, terorističkih napada, epidemija i drugih prirodnih nesreća turizam se pokazao kao sektor koji se oporavlja jako brzo. Obzirom na nepredvidivost situacije u kojoj se nalazimo, teško je kazati kada će se turizam oporaviti budući da ne znamo kada će se okončati proces normalizacije putovanja. Granice su zatvorene i bez toga nema povratka turizma na staro. Trebamo imati na umu da ovakvo stanje u svijetu nikada prije nije zabilježeno i zbog te nepoznanice potrebno je zajedničko djelovanje svih aktera kako bi iznašli rješenja za oporavak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.