FBiH Trgovci u pristali na “zamrzavanje cijena” za određene prehrambene proizvode

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Trgovci su pristali na zamrzavanje cijena određenih prehrambenih proizvoda u Federaciji BiH. Ta lista uskoro bi mogla biti i proširena. Jedan od prijedloga današnjeg sastanka bilo je i ukidanje PDV-a, javlja N1.

Prvi put lista je proširena s devet na 15 proizvoda. Preliminarno je dogovoreno i moguće proširenje na 34 osnovne životne namirnice.

"Sjajno je što je Vlada uočila, ja bih ipak rekao, taj propust i evo 28.9.2023., odnosno prošli tjedan, korigirala i definirala artikle s maksimalnim maržama veleprodaje i maloprodaje, a ne kao što je odluka iz 31.8.2023. bila i u obuhvatu, ja bih rekao, ne 200 nego 500 ili više artikala", kaže Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Posavske županije.

Federalni ministar obećava i veći broj, a s trgovcima je dogovoreno da se zamrznu cijene artikala koje sami odaberu. Provodit će se i kontrole.

"Zakonom o kontroli cijena Federacije je predviđeno, između ostalog, da na terenu kontrolu odnosno provedbu takve odluke radi Federalna uprava za inspekcijske poslove i Županijske inspekcijske službe. Mi smo se opredijelili i dogovorili zajednički s poslodavcima da ograničimo te marže. Oni su obećali da će se držati tih marži u provedbi s obzirom da smo napravili međusobni dijalog. Inspekcije na terenu znaju točno što rade tako da ovu odluku prati i instrukcija", dodaje Amir Hasičević, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.

Jedan od prijedloga sastanka je i ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice.

"Možda je došlo vrijeme da naša država počne razmišljati i o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, meso i mesne prerađevine, da evo na poljoprivredne proizvode makar u jednom razdoblju u ovom sada gdje imamo veću inflaciju da se ukine PDV i da vidimo kako će se zapravo to odraziti na stanje na našem tržištu", kaže Samir Šibonjić, ministar privrede ZDŽ.

Građani su mišljenja da ovakve odluke neće puno pomoći.

Stručnjaci kažu – godina koja dolazi bit će izazovna.

"Pustili smo da inflacija eksplodira. Sada se mora liječiti taj proces. Zanimljiv je podatak da samo u ovoj godini za usklađivanje mirovina zbog inflacije, izdaci za to će biti povećani za 600 milijuna. Mi smo time dostigli razinu izdataka za mirovine kakva nam je trebala biti 2028. godine. Toliko je inflacija ubrzala usklađivanje mirovina zbog tog segmenta", kaže Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Pogađa nas uvozna inflacija, koju je jako teško kontrolirati, kaže Čavalić. Ističe i da je ovo stara mjera, mišljenja je da ne daje rezultate.

"Tome svjedoče građani i gospodarstvenici, uglavnom dođe do pada cijena ukoliko se to dogodi na globalnim razinama", kaže Admir Čavalić.

Početkom idućeg tjedna manje cijene za pojedine artikle, ali i inspekciju na terenu, najavio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH.