TREĆI ZASAD SIGURAN Jedan član Predsjedništva BiH tražit će ostavku drugog člana Predsjedništva

Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak je optužio sadašnjeg predsjedatelja državnog vrha Šefika Džaferovića da ruši ustavni poredak i najavio da će zbog toga tražiti njegovu smjenu, ističući i da bošnjački političari nekritički podupiru sankcije Rusiji čemu se on odlučno protivi.

Dodik je ogorčen jer je Džaferović prošlog tjedna o stanju u BiH govorio pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda kada je, uz ostalo, upozorio na opasnost od secesionističke politike bosanskih Srba.

Zbog toga je Dodik na prvoj sjednici Predsjednštva BiH koja je nakon toga održana u Sarajevu otvorio pitanje Džaferovićeve odgovornosti, uz tvrdnju kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH istupao mimo svojih ovlasti te dezinformirao Vijeće sigurnosti iznoseći u New Yorku "privatna stajališta".

Time je, kako tvrdi, Džaferović prekršio ustav i poslovnik o radu Predsjedništva BiH pa stoga mora odmah podnijeti ostavku.

"Ako to ne učini do sljedeće sjednice Predsjedništva ja ću zatražiti pokretanje postupka njegove smjene", kazao je Dodik novinarima.

Nije pojasnio kako to kani učiniti jer je izbornim zakonom utvrđena samo situacija u kojoj Ustavni sud donosi odluku o privremenoj ili trajnoj nesposobnosti člana Predsjedništva za obnašanje te dužnosti.

Dodik tvrdi kako je kršenje ustava i poslovnika postala redovita praksa "bošnjačko-muslimanske politike" na svim razinama vlasti te kaže kako je jedini cilj bošnjačkih političara "dodvoravanje Zapadu".

Optužio ih je da stoga nekritički podupiru sankcije protiv Rusije, dodajući kako se osobno odlučno protivi bilo kakvim kaznenim mjerama protiv Moskve zbog agresije na Ukrajinu.

Pohvalio se kako je osobnim zalaganjem spriječio da Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara kao kolektivna tijela donesu bilo kakvu formalnu odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije.

"To će tako i ostati", kazao je Dodik.