TRAKAVICA OKO 'NEVIDLJIVE KRVI' Građani u ŽZH žale se da testovi nisu pouzdani, evo što kaže Zavod za javno zdravstvo

Test

U Žuapniji Zapadnohercegovačkoj u samo tri dana 'planuli' su svi besplatni testovi za otkrivanje nevidljive krvi u stolici. ZJZ ŽZH je uputio poziv građanima iznad 50 godina koji imaju nasljednje rizike ili pojedina oboljenja usko povezana s pojavom karcinoma debelog crijeva da preuzmu testove. Međutim, ubrzo se po društvenim mrežama i među građanima proširilo da testovi nisu pouzdani i da 'džaba kreče'.

"Odmah mi je sumnjivo bilo kada se dijele šakom i kapom po nekoliko kompleta i tako ti ja obavim 4 testa i ni na jednom nema nijedne crtice, pa mislim kako su pokvareni. Sve radim po naputku lijepe djevojke koja dijeli testove i po pisanom naputku koji nam je dijelila, ali ništa. Ništa ni nakon jednoga sata, samo se tekućina iz okruglog dijela razlije u dio u kojemu se trebaju pojaviti crte. Ništa!", jedan je od komentara na portalima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo za hercegovina.info demantiraju sve navode građana.

"Na društvenim mrežama pojavljuju se neke neistinite informacije za testove koje je podijelio Zavod za javno zdravstvo ŽZH neispravni. Moramo naglasiti da je na samom mjestu datum. Taj datum samo štiti proizvođača testova do koje on daje stopostotnu garanciju na ispravnost testova i to nikako ne znači da su testovi iza tog datuma neispravni", kažu nam iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Test

Uskoro stižu i novi testovi.

"Same testove smo mi u Zavodu provjerili, a zadnji stupanj provjere testa je na istom. U slučaju da je test neispravan, kontrolna crta koja pokazuje neispravnost bi bila obojena. Za sada nismo primili niti jednu prijavu o neispravnosti testa, a koristimo ovu priliku da pozovemo sve građane da ćemo u vrlo skorom roku od nekih desetak dana dobiti nove količine testova. Ako su pojedini građani nažalost dovedeni u sumnju mogu ponovno besplatno izvesti taj test. Moramo naglasiti da u svakom slučaju test nije stopostotno siguran, nit ovaj, niti bilo koji drugi test na pojavu krvi u stolici. On je orijentacijski i u velikoj većini slučajeva će otkriti bolest, ali nikako u stopostotnom broju", dodaju.

"Na uputstvu koje smo dali građanima stoji broj telefona za dodatna pojašnjenja i pitanja. Nismo dobili niti jednu reklamaciju. I molimo pojedince da prvo provjere svoje navode pa da ih tek onda plasiraju u medije jer nanose veliku štetu stanovništvu", rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Podsjećamo, ZJZ ŽZH je 24. travnja uputio poziv stanovništvu  iznad 50 godina, posebno osobama koje imaju nasljedne rizike ili pojedina oboljenja usko povezana s pojavom karcinoma debelog crijeva da preuzmu besplatne testove za otkrivanje nevidljive krvi u stolici.

Samo testiranje je jednostavno i izvodi se doma, a upute za testiranje građani su dobili prilikom preuzimanja testova u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Karcinom debelog crijeva jedan je od vodećih uzročnika smrti kod oba spola. Otkrivanjem karcinoma debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Otkrivanjem bolesti u početnom stadiju, izgledi za izlječenje su veliki.

Štoviše, otkrivanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti.

Testiranjem na nevidljivu krv u stolici jednostavna je metoda kojom se može otkriti vrlo male, okom nezamjetljive količine krvi, a što je često prvi znak karcinoma, polipa ili drugih bolesti debelog crijeva.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.