FOTO/VIDEO  Tisuće vjernika u "Hodnji mira" od Humca do Međugorja molilo za mir u svijetu

Hodnja mira Humac Međugorje
Hercegovina.info

Danas na blagdan svetog Ivana Krstitelja, a ujedno i uočnicu Gospinih ukazanja u Međugorju održana je tradicionalna "Hodnja mira" od Humca do Međugorja, točnije od crkve svetog Ante na Humcu, do župne crkve svetog Jakova u Međugorju.

Tisuće hodočasnika u hodnju za mir u cijelom svijetu krenulo je u 6 sati s Humca, a u Međugorje su pristigli nešto iza 9 sati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vjernici su ispred međugorske crkve stigli pjevajući simbolično himnu "Došli smo ti majko draga".

Hodnja mira Humac Međugorje

Na čelu kolone vjernika tijekom cijelog puta bili su međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić te fra Antonio Primorac koji su predvodili molitvu.

Hodnja mira Humac Međugorje

Po dolasku ispred međugorske crkve održano je i klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu.

Hodnja mira Humac Međugorje

U Međugorju ovih dana borave hodočasnici sa svih strana svijeta, a prednjače Poljaci, Španjolci, Talijani i Ukrajinci. Upravo su ukrajinske zastave bile najistaknutije tijekom "Hodnje mira", a hodočasnici su molili za prestanak rata.

Kako je nastala "Hodnja mira"?

Hodnja mira je molitveni hod od Humca do Međugorja koji je nastao 1992. godine. Tih ratnih dana, kad su se župljani u tišini prisjećali stote obljetnice župe sv. Jakova, na vratima crkve kao zaštita stajale su daske, a sv. Misa slavila se u podrumu župne kuće. I dok su mnogi dvojili hoće li uopće moći doći ijedan hodočasnik, njih 350 iz svijeta, poglavito iz Njemačke na čelu s međugorskim zaljubljenikom Hubertom Liebherrom, zaputilo se pješice od Humca do Međugorja moleći za mir u ratom pogođenoj Hrvatskoj i BiH. I ta prva Hodnja mira izrasla je u hodnju po nekoliko tisuća vjernika.

Hodnja mira Humac Međugorje

I danas je stoga posebno potrebna molitva za prestanak rata u Ukrajini, ističu hodočasnici.

Središnja proslava 42. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju bit će održana sutra. Svete mise na hrvatskom jeziku su u 6, 7, 8, 9, 11 i središnja svečana sv. Misa u 19 sati. Nakon sv. Mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu koje će se nastaviti u tišini do 7 sati ujutro. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.