Tisuće radnika tuži Hercegovina osiguranje

...zaposlenicima Hercegovina osiguranja i osiguranicima da će biti isplata, kojih ustvari nema na pomolu. Od Bevande novinari nisu mogli dobiti komentar, a u Hercegovina osiguranju nitko nije bio raspoložen službeno razgovarati.

Pored toga što su Hercegovina osiguranju od 15. ožujka blokirani svi računi radnici četiri mostarske tvrtke podižu tužbe protiv njih zbog neisplaćenih polica za životno osiguranje.

Predsjednik Sindikata Aluminija Samir Anić kaže da je već prikupljena dokumentacija za 1/3 predmeta i da se ide s pojedinačnim tužbama. Ista situacija će biti i s 1500 radnika Elektroprivrede HZ HB koji su 10 godina uplaćivali osiguranje. Tu su i Eronet i prema nekim informacijama mostarski Vodovod.

Iako su se ovih dana u javnosti pojavili podatci koji govore da Hercegovina osiguranje prema osiguranicima za životno osiguranje ima dug od oko 10 milijuna maraka, sindikati tvrde da taj dug prelazi 25 milijuna.

Aluminijevi radnici pozvat će sve one kojima Hercegovina osiguranje duguje novac da se okupe na prosvjednom skupu ispred zgrade osiguranja, a pozvat će, kaže Anić, i SIPA-u i državno tužiteljstvo da istraže gdje je njihov novac nestao.

"Neka nađu lopove koji su ovo uradili. Gdje je mogao nestati toliki novac. To su četiri najveće tvrtke i to je više od 25 milijuna maraka i gdje je to”, pita se Anić, a kaže nitko im ne daje odgovor. Dodaje da će tražiti pravdu na sudu i da će za “svoje novce ići ako treba u Strasbourg pješke". Ne zanima nas tko stoji iza ovoga, pojedinci, stranke ili netko treći. Samo hoćemo naš novac i istinu", poručuje on.

Predsjednik Sindikata Elektroprivrede HZ HB Dubravko Pervan kaže da Skupština sindikata još nije donijela odluku o podizanju tužbi, ali da će se to sigurno dogoditi jer ne vide drugi izlaz. Pervan naglašava da će zajedno s “kolegama u nevolji”- radnicima Aluminija potražiti pravdu, ako treba i na ulici, ali da ne žele biti nasilni.

"Drugi put u dvije godine događa nam se prevara s osiguravajućim kućama i ovo je nepodnošljivo. Imamo novac, a ustvari ga nemamo. Ljudi s tim novcem bi mogli podići kuću i tko ima pravo da nam to ne isplaćuje", kaže Pervan za Dnevni list.

Da ima prostora za istražna tijela i SIPA-u govori samo jedan podatak da radnici u većini tvrtki u početku nisu ni znali da su sklopili ugovor s Hercegovina osiguranjem, te da su njihove tvrtke u rukavicama pravile sporazume u njihovo ime radi nekih trećih interesa.