TEGELTIJA GONI INATE S EU, A MI PROPADOSMO Gospodarstvenici izlaze na ulice

Prosvjed
Ilustracija hercegovina.info

Hercegovački poduzetnici, osobito oni koji pokušavaju preživjeti u turizmu i ugostiteljstvu ogorčeni su odlukom Vijeća ministara. U 16 sati najavljen je prosvjedni skup međugorskih hotelijera, a sutra ujutro na Starom mostu prosvjedovati će i poduzetnici s područja Mostara. 

Polagali su nade da bi u srpnju i kolovozu koja skupina turista mogla doći i u BiH, no vlasti su odlučile da će se inatiti - te goniti principe s EU, kao da imamo tu snagu. 

"Vrlo su negativne refleksije. Odlukom da granice ostaju zatvorene mi smo praktično osuđeni na to da nam nijedna skupina turista neće doći ove godine. Međugorski hotelijeri danas imaju jedan prosvjedni skup u 16 sati, a mostarski sutra", kaže u izjavi za hercegovina.info predsjednik Turističkog klastera Hercegovine Stjepan Primorac. Situacija je osobito teška u Međugorju. Po prvi puta ove godine godišnjica ukazanja protekla je bez stranih gostiju. Primorac kaže da je njihov gubitak stopostotni.

"Oni su od pojave korone do danas možda imali sveukupno 2-3 autobusa gostiju. Malte ne to je stopostotni gubitak, velika većina hotela uopće nije ni otvorena", priča Primorac. Međugorje je pusto, stranaca nema, nešto domaćih gostiju, koji većinom dođu i vrate se kućama. 

Poduzetnici smatraju da Vijeće ministara nema sluha za njhove probleme.

"Osobno mi je i kao čovjeku ovo sve nejasno. Tegeltija kaže da su jednoglasno donijeli odluku. Oni bi kao tjerali inate s EU!? Da se mi kao miš suprotstavljamo slonu, da se tako izrazim. Potpuno bih rekao da žive u nekom paralelnom svijetu i ne znaju što se događa kod nas i oko nas", zaključuje Primorac. 

Negodovanje je danas izrazilo i pedesetak gospodarstvenika iz Mostara, koji traže od nadležnih da se granice hitno otvore, te su najavili da će sutra na Starom mostu održati prosvjedno okupljanje u 10 sati. 

Mensud Duraković iz turističke zajednice Grada Mostara izjavio je medijima da je turizam na koljenima.

Kažimo i to da je u nešto povoljnijem položaju tek Neum, koji je doživio preokret nakon što je Hrvatska zatvorila granicu. Njezinim ponovnim otvaranjem i to će se djelomično promijeniti.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.