Sve veći broj migranata luta ulicama na zapadu BiH; Hoffman: Vlast je indolentna

Migranti
Ilustracija/Željko Lukunić /PIXSELL

Premijer Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić rekao je da na području ove županije ima oko 7.200 migranata, od kojih je 3.500 u smještajnim kapacitetima, a 3.700 luta ulicama.

On je, nakon sjednice Vlade Federacije BiH (FBiH) sa premijerima županija, istaknuo da je potrebno ponovno uvesti naredbu o zabrani kretanja migranata na području FBiH i njihov prijevoz javnim sredstvima prometa.

"Svakom se krizom može upravljati, pa i ovom migrantskom, tako što moramo uspostaviti koordinaciju svih sudionika u procesu", rekao je Ružnić za N1.

On je podsjetio da je od 2019. godine na području županije došlo 49.000 migranata, a zimu je dočekalo 3.500, kojih i danas ima u smještajnim kapacitetima. Prema njegovim riječima, u prvih šest mjeseci u Unsko-sanskoj županiji došlo je više od 23.000 migranata, prenosi Srna.

Pritisak migranata na granice BiH ne jenjava, na području USŽ ih je oko 7.000 i ukoliko se ovaj problem ne počne rješavati, BiH će se suočiti sa dubljom migrantskom krizom, izjavio je Srni policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Hoffman je istaknuo da ilegalni migranti u USŽ predstavljaju ozbiljan problem za stanovništvo koje je uglavnom prepušteno samo sebi i sve teže podnosi taj ogroman pritisak. "Putevi migranata od ulaska u BiH iz Srbije ili Crne Gore, usmjereni su prema zapadu. Neki se zadržavaju u istočnom i centralnom dijelu BiH", rekao je Hoffman.

On je naveo da je granična policija jutros na graničnom prijelazu Izačić 60 državljana Afganistana spriječeno da ilegalno pređu u Hrvatsku. "Ima ih dosta u Sarajevu gdje postoje dva prihvatna centra, ali glavni dio i najveći pritisak je na teritoriju USŽ gdje su eskalirali problemi i gdje se sigurnosna situacija sve više usložnjava", rekao je Hoffman.

Prema njegovim riječima, neshvatljiva je indolentnost vlasti čak i u Sarajevu u kojem su migranti preplavili ulice i u kojem postoji trend takozvanog 'paloma prosjačenja', što se odigrava naočigled Službe sa poslove sa strancima i županijskog MUP-a.

Granična policija, napomenuo je Hoffman, ima dobru suradnju sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) koji im dolaze na ispomoć i voljni su da im pomognu u borbi protiv ilegalne migracije. Za njega je neshvatljivo da jedna zemlja tolerira situaciju da netko tko je već nezakonito prešao granicu i dalje nezakonito boravi na toj teritoriji, da nisu ni pod kakvom kontrolom i da krše brojne zakone te zemlje.