SIPA se oglasila o akciji u Mostaru, Sarajevu i Zenici

SIPA kombi
Ilustracija/Hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „BLACK TIE 2“ u sklopu koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptiranih aplikacija, priopćeno je iz SIPA-e.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e s Ministarstvom unutarnjih poslova Županije Sarajevo i Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH, a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutarnjih poslova ZDŽ i HNŽ.

U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.