VELIKA POLICIJSKA AKCIJA Razbijeno više klanova Balkanskog kartela, tri Hrvata među ključnim ljudima

uhićenje
Guardia Civil

Nacional ekskluzivno objavljuje tekst infoLibrea, španjolskog partnera Nacionala u Europskoj istraživački suradnji (EIC), koji donosi detalje s novinarske konferencije o velikoj policijskoj međunarodni istrazi, u kojoj su razbili više klanova Balkanskog kartela.

Razbijena četiri balkanska klana od kojih je jedan Kavački klan

Mario Krešić vodio je logistiku organizacije u zapadnoj Africi, Kristjan Palić koordinirao upravljanje zalihama, Nenad Petrak prao novac.
Balkanske klanove su razotkrile jedrilice pune kokaina iz Brazila sa talijansko-hrvatskom posadom.
Španjolska Guardia Civil, u koordinaciji s Europolom i uz pomoć snaga sigurnosti Dubaija, Brazila i Turske, razbila je europske ogranke Balkanskog kartela i njegove logističke centre u Africi.

U istrazi koja je trajala četiri godine i koja je kulminirala prije samo dva dana s četiri uhićenja u Malagi i na Kanarskim otocima, uhićeno je 40 osoba, zaplijenjeno je osam tona kokaina, oduzeto je 12,5 milijuna eura i tri milijuna dolara u Brazilu, osim toga je u Srbiji blokirana još imovina vrijedna 50 milijuna eura.

“Ali najvažnije je da je struktura ostavljena nefunkcionalna. Nisu pale najniže karike u lancu, već vođe različitih klanova”, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Odjela za borbu protiv trgovine drogom Središnje operativne jedinice Guardie Civil potpukovnik Óscar Esteban Remacha.

Dvojica umiješanih uhićena su u Dubaiju, gdje su živjeli. Naime, kako je objasnio potpukovnik Esteban Remacha, operacije četiri balkanskih klanova koja su razbijena, od kojih je jedan srpski Kavački klan, vođene su iz Emirata i Turske, gdje su uhvaćena tri glavna bossa, koje europske snage sigurnosti označavaju za “vrijedne mete”.

Dubai ponovno se otkriva kao utočište najvećih trgovaca drogom koji djeluju u Europskoj uniji.

Istraga Dubai Unlocked medijskog konzorcija OCCRP, kojem pripada infoLibre, i norveških financijskih novina E24, na temelju podataka do kojih je došao Centar za napredne obrambene studije (C4ADS), neprofitna organizacija koja se bavi istraživanjem kriminala i međunarodnih sukoba, je otkrila desetke osuđenih kriminalaca, bjegunaca od pravde i korumpiranih političara koji posjeduju nekretnine visoke vrijednosti u Dubaiju.

Također je istraga Dubai Unlocked razotkrila opuštenost s kojom vlasti Emirata primjenjuju međunarodne standarde protiv pranja novca i prepreke koje postavljaju kod izručenja kriminalaca koje traže druge zemlje.

U ovoj akciji, pak, policija Dubaija je prije nekoliko mjeseci, po nalogu Belgije, uhitila Maria Krešića, koji se nakon boravka u Sierra Leoneu sklonio u emiratima. Odatle je upravljao logistikom koja je bila potrebna balkanskim klanovima u zapadnoj Africi za transport kokaina koji su isporučivali iz Kolumbije, Ekvadora i Brazila u Europu. Krešić je trenutno na slobodi u Dubaiju, no izvori iz Civilne garde za infoLibre su rekli da će on idućih dana biti priveden radi izručenja. U listopadu 2009. godine sud u BiH osudio je Krešića, koji je do sada bio odgovoran za afričku logistiku kartela, na tri godine zatvora zbog trgovine drogom.

Drugi uhićenik je Aomar el Harraj iz Kanarskih otoka koji živi u Dubaiju. Uhićen je prije nekoliko tjedana u zračnoj luci u Barceloni, prije nego što je sjeo u zrakoplov koji ga je trebao vratiti u emirate nakon nekoliko dana provedenih na odmoru u Španjolskoj. Od 40 uhićenih u operaciji, 13 ih je zarobljeno u Španjolskoj, ali samo pet imalo je španjolsko državljanstvo. Ostali su bili Srbi, Hrvati i Talijani.

Istragu u Španjolskoj vodi Istražni sud broj 6 Nacionalnog suda, pod zapovjedništvom Manuela Garcíe Castellóna, koji je izdao 18 međunarodnih naloga za potragu i uhićenje za dovršetak operacije. “Ne isključujemo da su u Dubaiju još neki od onih koje tražimo”, istaknuo je potpukovnik Óscar Esteban Remacha na konferenciji za novinare.

Posrednik i perač

Osim Marija Krešića, ostale dvije uhićene mete visoke vrijednosti su Nenad Petrak i Kristjan Palić. Oboje su uhićeni u studenom prošle godine u Turskoj, koja je nakon Dubaija postala drugo omiljeno utočište trgovaca drogom.

Palić je bio posrednik balkanskih klanova, što se u žargonu trgovaca drogom naziva osoba koja koordinira različite kriminalne organizacije kod upravljanja zalihama.

U ovom slučaju bile su tri: Primeiro Comando da Capital (PCC), najveća kriminalna skupina u Brazilu, ‘Ndrangheta ili kalabrijska mafija i balkanski klanovi. Kako je opisao potpukovnik Óscar Esteban Remacha, Hrvat je imao kontakte za nabavu droge u Brazilu, transport preko Atlantika do Sierra Leonea i Obale Bjelokosti te potom uvoz u Europu nakon zaustavljanja na Kanarskim otocima.

Tu su u igru stupili Španjolci koji su bili zaduženi za pretovar kokaina s matičnih brodova u brzim čamcima.

Palić je pod sobom imao kadrove ne samo u Španjolskoj, nego i u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Njegovi moćni savezi, u ovom slučaju s brazilskim PCC-om, koji je posredovao u njegovo ime, pomogli su mu da se nađe na slobodi nakon što ga je otela druga kriminalna organizacija u južnoameričkoj državi koja je od njega htjela naplatiti dug.

Nenad Petrak se sa svoje strane posvetio pranju novca stečenog trgovinom drogom. Kako je ranije objavio Turkish Minute, Hrvat je stekao tursko državljanstvo u prosincu 2022., nakon što je kupio kuću u istambulskoj četvrti Yenibosna za 250.000 dolara – 233.642 eura – i prihvatio ime Nenat Çelik.

Petrak je već izručen Hrvatskoj, dok se Palić još nalazi u pritvoru i čeka na izručenje hrvatskim vlastima, rekao je Erdem Koc, zamjenik ravnatelja Odjela za borbu protiv trgovine drogom turske Nacionalne policije.

Policijska suradnja, ali ne i pravosudna

Óscar Esteban Remacha je na konferenciji za novinare istaknuo suradnju policija sedam europskih zemalja – Belgije, Italije, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Nizozemske i Španjolske – te Turske, Brazila i Dubaija. Naime, zajedno s potpukovnikom španjolske Guardie Civil na konferenciji pojavili su se šefovi za borbu protiv droga ove tri zemlje i Europola, dok su ih nasuprot njima slušali policijski predstavnici ostalih zemalja uključenih u operaciju. Zahvaljujući koordinaciji svih njih, razbijena su četiri klana koji zajedno prebacuju polovicu kokaina koji ulazi u Europu, istaknuo je Tomislav Štambuk, šef odjela za borbu protiv droga u hrvatskoj policiji.

Šef odjela za borbu protiv droga Europola upozorio je na “ekstremno nasilje” ovih organizacija – “šalju video snimke sakaćenja i pogubljenja pripadnicima drugih klanova”, rekao je Óscar Esteban Remacha. To je razlog za “zabrinutost” za europski policijski ured, dodao je, jer je polovica međunarodnih kriminalnih mreža povezana s trgovinom drogom. A Europa je glavno svjetsko tržište za narkotike.

Od tu dolazi i pritisak koji europske zemlje vrše na Dubai. Španjolska Guardia Civil ističe suradnju koju policija Emirata pruža već “tri ili četiri godine”. Ta suradnja je omogućila Europolu i Civilnoj gardi da u listopadu 2022. razbiju super kartel koji je pao u operaciji Desert Light. U Dubaiju je tada uhićeno šest narkobosova, svaki iz druge organizacije: Irac Kinahan, Bosanac iz balkanskog klana, Panamac i tri pripadnika Mokro mafije, dva Belgijanca i Nizozemac. Gotovo dvije godine kasnije, svi su na slobodi u emiratima i čekaju izručenje koje nikako da stigne.

Policijska suradnja s Dubaijem ne nastavlja se na sudovima, žale se složno sve europske zemlje. Francuska, Belgija i Nizozemska imaju svaka po dvadesetak zahtjeva emiratima za izručenje kriminalaca. Svaki. Španjolska je sa svoje strane Ujedinjenim Arapskim Emiratima poslala 60 zamolnica kaznene prirode od 2020. godine. Od toga ih 53 još uvijek čeka na obradu.

Tri jedrilice na afričkoj ruti sa zaustavljanjem na Kanarskim otocima

Istraga koja je dokrajčila balkanske klanove otvorena je 2020. godine kada je Guardia Civil u vodama Kanarskih otoka presrela jedrilicu s hrvatskom zastavom natovarenu tonom kokaina. Roba je prokrijumčarena s teretnog broda u Gvinejskom zaljevu, što je otkrilo postojanje afričke rute droge. Operacija, nazvana Operacija Adriatica, kasnije je dovela do izvođenja osam drugih operacija u šest različitih zemalja.

Sve do kolovoza 2023. kada je na Kanarskim otocima zarobljena druga jedrilica sa 700 kilograma kokaina. Uhićena su i dva Talijana koji su pripadali ‘Ndrangheti. Tada je otkriveno da je ista talijansko-hrvatska posada upravljala prethodnom pošiljkom od 500 kilograma kokaina iz Brazila također istim plovilom. Organizacija je bila razotkrivena.