SVAKI DAN NOVE CIJENE Ima li kraja poskupljenjima u BiH?

Meso
Hercegovina.info

Svakodnevna poskupljenja osnovnih i drugih namirnica te materijala skoro da su postala naša svakodnevica, jer svakim danom nas dočekuju nove, više cijene proizvoda koji su nam potrebni. Poskupljenja energenata, rat u Ukrajini i neusklađenost tržišta s potražnjom neki su od osnovnih uzroka zašto je to tako, objavila je Federalna TV.

Do kada i koliko će građani BiH moći izdržati? Kada pomislimo da je gotovo i da se tržište stabilizira, u supermarketima i trgovinama dočekaju nas nove – više cijene. Nakon poskupljenja cijena brašna, ulja, šećera, kafe, na red je došlo poskupljenje mesa i mesnih prerađevina.

"Ovo je već toliko uzelo maha da svima onima koji prodaju jako godi ovaj rast cijena. Godi to trgovcima, godi proizvođačima, godi državnoj vlasti, jer mi smo vidjeli kako su se ponašali u vezi s prijedlogom diferenciranja stopa PDV-a, za ukidanje akcize na određeno vrijeme“, navodi Gordana Bulić, predsjednica Udruge potrošača TŽ-a.

U Udruzi potrošača TŽ-a smatraju da najveći utjecaj na poskupljenja i porast cijena ima i globalna politička situacija. Na porast cijene piletine veliki utjecaj, recimo, ima rast cijena stočne hrane. Ali tu nema opravdanja.

"Ništa od hrane niti prehrambenih proizvoda od žitarice nije od ove godine – nego je od prošle godine i zaista se ne može reći da je bilo nekih posebnih troškova u proizvodnji“, ističe Bulić.

Konkretan porast cijena u Bosni i Hercegovini prisutan je duže od godinu što je u Europi i SAD-u nezabilježen slučaj. No, može se očekivati da će se tržište u narednom razdoblju stabilizirati i da će ponuda odgovoriti na potražnju, smatraju ekonomski stručnjaci.

"Možemo očekivati da ćemo u drugoj polovini godine imati rast cijena zbog rasta cijena usluga i da će poskupjeti troškovi rada. Naravno, cijene energenata će još varirati, ne znamo što se događa s Ukrajinom, tako da ne treba očekivati i teško je očekivati do kraja ove godine smirenje“, kaže ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Kada ćemo se i hoćemo li se i nakon pandemije koronavirusa koja je također jedan od uzroka rasta cijena vratiti normalnom životu? Odgovor na to pitanje ćemo još sačekati.