Sutra prva sjednica UO "Elektroprijenosa BiH"

Članovi iz Republike Srpske u Upravnom odboru i ostalim tijelima „Elektroprijenosa BiH“ ponovo će učestvovati u radu te kompanije, a što je u skladu s odlukom koju je usvojila Vlada RS-a na posljednjoj sjednici radi implementacije zaključaka entitetskih premijera u vezi s situcijom oko „Elektroprijenosa“.

Predstavnici iz RS-a, u skladu sa zaključkom Vlade RS-a od 24. rujna, nisu prisustvovali ranije zakazivanim sjednicama Upravnog odbora „Elektroprijenosa“, nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio, 18. rujna, više zakona koji se tiču elektroenergetskog sektora radi funkcioniranja „Elektroprijenosa“, što je prvo Vlada RS-a odbacila kao neprihvatljivo, a zatim i Narodna skupština, glasovima vladajuće većine.

Prema nedavnoj izjavi predsjednika UO "Elektroprijenosa BiH" Ibrahima Čolakhodžića, na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da bude izvršeno imenovanje komisije i raspisivanje konkursa za popunu upražnjenih pozicija u upravi „Elektroprijenosa BiH“, jer je mandat trojici od šest direktora istekao još prije šest mjeseci.

Premijeri Mustafa Mujezinović i Milorad Dodik su 6.studenog u Sarajevu zaključili da je neophodno da se zakaže sjednica Upravnog odbora kompanije, na kojoj će se između ostalog izvršiti imenovanja vršitelja dužnosti članova uprave i donijeti odluka o raspisivanju konkursa za izbor novih članova Uprave kojima je istekao mandat.

Uprava i Upravni odbor će raditi u skladu sa Zakonom o osnivanju kompanije za prijenos električne energije i prilikom donošenja odluka rukovodit će se principom da se vitalne odluke donose konsenzusom.

(Fena)