Šuker i Čović dogovorili kupoprodaju Hercegovina osiguranja?!

hercegovina osiguranje
Niti više desetaka milijuna maraka dugovanja, koje je Hercegovina osiguranje dužno osiguranicima i dobavljačima, za Čovićevu i Šukerovu politiku, izgleda, nije prevelika prepreka. Napomenimo i to da je posao osiguranja usko povezan s velikim državnim i javnim poduzećima kao što su Elektroprivreda HZ HB i Aluminij, a koji su pod kontrolom HDZ-a BiH, koji je i odgovoran za nastalo stanje u Hercegovina osiguranju. Ova osiguravajuća kuća je u financijskom kolapsu, a na nekoliko tisuća osiguranika, mahom radnika Aluminija, Elektroprivrede i još nekih hercegovačkih poduzeća, ostalo je bez svog novca i ne mogu uzeti novac od polica koje su došle na naplatu.
Grube procjene govore da je iz Hercegovina osiguranja nestalo oko 25 milijuna maraka. No bez obzira na javne pozive oštećenih klijenata i brojne medijske napise, nijedno nadležno tijelo nije reagiralo i pokrenulo istragu.

Preuzima Croatia osiguranje

Kako doznajemo, razlog nepokretanja istražnih radnji i jest potraga Dragana Čovića za modusom prikrivanja nezakonitih radnji u Hercegovina osiguranju, gdje je direktor bio Bruno Krtalić, a predsjednik Nadzornog odbora Denis Lasić, inače predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.
Problem se, kako se trenutačno planira, pokušava riješiti preuzimanjem Hercegovina osiguranja od Croatia osiguranja bez obzira što je upravo Croatia osiguranje prije nekoliko mjeseci tijekom pregleda poslovanja utvrdilo da Hercegovina osiguranja ima gubitke od više desetaka milijuna maraka i odustalo od preuzimanja ove posrnule osiguravajuće kuće. Također i dubinsko ispitivanje vrijednosti Hercegovina osiguranja, koje je proveo Euroherc, također je pokazalo teško financijsko stanje i neisplativost preuzimanja. U međuvremenu stanje se još pogoršalo.

Saniranje pljačke


Postavlja se pitanje - je li se službeni Zagreb, odnosno HDZ Hrvatske napokon poželio pomoći Hercegovinu i to kroz saniranje nečije klasične pljačke?
Kada bi kupnju izvršila Croatia osiguranje Zagreb, postavilo bi se pitanje – za čiji interes sanaciju radi službeni Zagreb, a ako to bude Croatia osiguranje Ljubuški – onda se moramo zapitati kako to može uraditi kada i ovo osiguranje u BiH ima sličnih problema kao i Hercegovina osiguranje.
Zadnja pitanja su logična s obzirom da se iz dnevnog reda Skupštine CO-a Ljubuški, a osobito iz odluke o usvajanju godišnjeg poslovanja za 2009. godinu, kao i poziva dioničarima za sudjelovanje u Skupštini vidi iznimno teška financijska situacija, jer se ionako upitna dobit izdvaja za naknadno utvrđene obveze iz ranijih godina.
Potpuno je nejasno tko je ove obveze utvrdio, koliko one iznose  i na što se konkretno odnose. Slijedom stvari, znači li to da su dosadašnja izvješća bila nevjerodostojna.
Očito je da su političke veze u ovom konkretnom slučaju između Dragana Čovića i Ivana Šukera, ministra financija RH, uzročno-posljedične nakon financijske, najvjerojatnije, dugogodišnje suradnje.

Radnici traže krivca

Sindikat radnika mostarskog Aluminija najavio je da će uskoro podnijet prijavu protiv Hercegovina osiguranja Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog nemogućnosti pronalaska drugog rješenja za naplatu polica osiguranja.
- Nitko nam nije ponudio nikakvo rješenje i nemamo drugog izbora nego slučaj prijaviti SIPA-i i drugim nadležnim tijelima te tužiti Hercegovina osiguranje i tražiti odgovornost svih upravitelja koji su vodili tu tvrtku od 2000. do 2010. godine. Nemoguće je da nestane toliko novca i da nitko ne odgovara. Radnici žele istinu i zahtijevaju istragu, kazao je nedavno Samir Anić, predsjednik Sindikata Aluminija.
Podsjetimo, Elektroprivreda HZ HB odlučila podignuti tužbu protiv Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Pad poslovanja


Prije desetak godina HO je po ostvarenoj premiji bio drugo osiguranje u FBiH, a 2009. je završio na 13. poziciji od petnaest osiguravajućih kuća s trendom nastavka pada ostvarene premije. Nejasno je kakve je to poteze vukla Uprava ove kuće, koja se potpuno srozala. Čini se da je sve što se posljednjih godina događa s Hercegovina osiguranjem povezano s nasilnim gašenjem Hercegovačke banke, u čijem je sastavu bilo i ovo osiguravajuće društvo. Od ostvarene premije od skoro 26 milijuna maraka 2000., u 2009. ukupno ostvarena premija osiguranja pala je tek na 7,4 milijuna maraka. U nekoliko navrata i privremena uprava pokušavala je što odvojeno, ali i zajedno s bankom prodati ovu osiguravajuću kuću, no svaki pokušaj je propao.

HO bez direktora

Hercegovina osiguranje trenutačno “preživljava” bez rukovodstva. Prinudni upravitelj Slađan Bevanda, kojeg je Agencija za nadzor osiguranja FBiH imenovala sredinom ožujka, nedavno je ponudio ostavku, te ovu osiguravajuću kuću trenutačno nitko ne vodi. Tko će naslijediti Bevandu zasada nije poznato.

Piše: I. Marić/dnevni list