SUĐENJE ZA UBOJSTVO IZ HORORA Stanivuković se 'ne sjeća' da je zapalio suprugu

SUĐENJE ZA UBOJSTVO IZ HORORA Stanivuković se 'ne sjeća' da je zapalio suprugu
Ilustracija

Branislav Stanivuković (44) iz Srpca, koji je optužen da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), svjesno laže kada kaže da se ne sjeća ničega o tom događaju. Rekla je to u nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci vještakinja Tužiteljstva Sanja Vukadinović Stojanović, specijalista psihijatrije, pišu Nezavisne Novine.

Ona tvrdi da je Stanivuković manipulativna ličnost, te da je tako izmanipulirao liječnike u pritvoru da prima jaču terapiju nego što mu je potrebna.

Prema njezinim riječima, Stanivuković ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, plahovit je, naprasit, eksplozivan, impulzivan i postoji opasnost da bi mogao ponoviti ili počiniti novo kazneno djelo.

"U vrijeme izvršenja kaznenog djela njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima bila je smanjena do bitno, ali ne i bitno. Sposoban je da prati suđenje, a potreban mu je psihijatrijsko-psihološki tretman, s tim što nije potrebno i liječenje u zatvorenoj ustanovi", navela je Vukadinović Stojanović.

Njezinom nalazu prigovorio je Stojan Vukajlović, branitelj optuženog, ocijenivši da je utemeljen samo na pretpostavkama i osobnom mišljenju.

Vještakinja Vesna Matić utvrdila je da je na dijelovima žute nagorjele tkanine, a prema Tužiteljstvu, riječ je o dijelu majice koju je nosila stradala Milica, pronašla tragove benzina. Tragovi tog goriva pronađeni su i u boci izuzetoj s mjesta događaja, a koju je, kako tvrdi Tužiteljstvo, koristio optuženi.

Vještačen je i pramen kose, koji, kako tvrdi Tužiteljstvo, pripada Marinković i na njemu nisu pronađeni tragovi benzina, s tim što je utvrđeno da je to ljudska kosa.

Vještačenja su izazvala brojne prigovore člana Sudskog vijeća Milana Blagojevića, koji je prigovorio da u naredbi o vještačenju nije navedeno čiji su predmeti vještačeni.

"Tužiteljstvo nije izlazilo na lice mjesta, pa nije kokoš ubijena. U naredbi ne stoji ni 'd' od dlake ili pramen kose. Nije nam pojašnjeno čiji su predmeti vještačeni, a nije ni utvrđeno čiji je pramen kose", rekao je Blagojević i istaknuo da ukazuje na loš rad Tužiteljstva i policije.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, Stanivuković je optužen da je 20. srpnja prošle godine Marinković posuo benzinom i zapalio pred očima njene kćerke. Nesretna žena preminula je od posljedica teških opekotina.