Stotine djece godišnje obolijeva od raka u cijeloj BiH

RAK, djeca, broj oboljelih
Shutterstock

Više od 70 djece sudjelovalo je danas na akademiji i prigodnom programu što je organiziralo Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" u Sarajevu povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

Ove godine Udruženje je odlučilo organizirati niz aktivnosti kako bi podsjetili na važnost uključenosti cijelog društva u proces izlječenja najmlađih od ove opake bolesti od koje obolijeva, prema dostupnim podacima, oko 100 djece na godišnjem nivou.

Udruženje postoji već 17 godina i svaki godine na centralnoj svečanosti postavi drvo života na koje izliječena djeca postavljaju zlatne vrpce, koje su međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječjem dobu, a ovaj put to je učinilo njih desetak.

Cjelokupan program ove godine obilježava se pod sloganom "Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami", a bogat program u fokusu je imao dijete, ali i članove njihovih obitelji.

Kako je kazala PR Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Atifa Budlić-Bešić s tog događaja poslana je poruka da je moguće pobijediti rak te da su djeca pobjednici jer kada se svi oni skupe na jednom mjestu tek tada se vidi koliko ih je dobilo tu bitku.

"Poslali smo poruku da slavimo život te da su naša djeca veliki heroji, da su snažni i da će u budućnosti biti uspješni ljudi", dodala je, kazavši da su mališani inspirativnim pričama o pobjedi protiv raka pobudili emocije kod okupljenih.

Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat upoznao je okupljene o rezultatima tog udruženja u posljednjih 17 godina koliko se trude olakšati bitku protiv raka kod djece te biti podrška roditeljima.

Podsjetio je da je prošle godine fokus bio na izgradnji Roditeljske kuće u Tuzli, te je najavio da će se u budućnosti raditi na poboljšanju rehabilitacijskih programa, a sada je već pokrenut i projekta mobilnog tima kako bi se moglo doći do svih roditelja i djece i u udaljenim područjima.

Današnjem programu prisustvovali su prijatelji Udruženja, donatori, kao i medicinsko osoblje s Odjela za dječju hematoonkologiju na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na čelu sa šeficom Melihom Sakić.

Iako Bosna i Hercegovina nema službene podatke o broju oboljelih, Udruženje podatke dobiva iz kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli, a oni pokazuju da oko 60 djece svake godine obolijeva od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok oko 100 djece obolijeva od te bolesti godišnje u cijeloj BiH.