ŠTO SE DOGAĐA U ZAVODU ZA ŠKOLSTVO? Željko Ćorić obustavio nadzor škola, no zato kamerom prati djelatnike

Željko Ćorić zavod za školstvo

Zavod za školstvo Mostar već pet godina ne obavlja nadzor u školama u HNŽ-u, odnos djelatnika i ravnatelja je ozbiljno narušen, a djelatnici su kronično nezadovoljni stanjem u toj ustanovi. O stanju u toj ustanovi su pisali resornom ministarstvu, ravnatelju Željku Ćoriću, no ništa se bitno ne mijenja, kažu nam djelatnici Zavoda (podaci poznati redakciji). 

Jedan od važnijih poslova stručnih savjetnika u Zavodu za školstvo Mostar je obavljanje općih i užestručnih nadzora nad radom škola, ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Sve zadaće su jasno definirane Pravilnikom o obavljanju stručno-pedagoškog nadzora u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi i učeničkom domu.

"Međutim stručnim savjetnicima je zabranjen odlazak u nadzore, što ravnatelj Ćorić pravda nekim dopisom iz Vlade, koji je zapravo naslovljen na resorno Ministarstvo u kojem se traži da se navedeni Pravilnik stavi u stanje mirovanja. Evo, Pravilnik "miruje" već petu godinu", kaže naš izvor iz Zavoda. Dodaje da se pet uposlenika Zavoda za školstvo po tom pitanju već obraćalo resornom ministarstvu no nikada nisu dobili odgovor. 

Djelatnici, njih 11, već davno su se žalili i na loše ozračje u Zavodu, narušene međuljudske odnose, veliki pritisak pod kojim se nalaze. Slali su takav dopis i samom ravnatelju, na kojeg se navodi odnose.

Željko Ćorić zavod za školstvo

Željko Ćorić zavod za školstvo

"Vaši verbalni napadi izražavaju se galamom, iznošenjem neistina, neosnovanim optužbama i izvrtanju riječi. Takav oblik ponašanja više ne želimo tolerirati niti biti sudionici takvog neprihvatljivod načina komunikacije koji je izravan pokušaj unošenja straha te provođenja određenih vaših odluka koje izravno utječu na radnu učinkovitost. Naše nezadovoljstvo i traženje rješenja za pojedine ispade i idogađanja potkrijepljena su i sa zapisnicima sa sastanka stručnog vijeća Zavoda", posali su, između ostalog djelatnici.

Dodaju da se ponašanje ravnatelja očito mijenja nakon dolaska spremačice, te je uočljiva pristranost prema drugim djelatnicima koja se izravno reflektira diskriminirajuće i ponižavajuće za ostale djelatnike. 

Uz sve, navode da je u Zavod postavljen i videonadzor, a sumnjaju da je spojen na mobitel ravnatelja. 

"19. rujna 2018. godine, u hodnik Zavoda za školstvo Mostar postavljen je video-nadzor, o čemu uposleni nisu dobili nikakvu informaciju, niti je održano Stručno vijeće na kojem bi se preispitala takva jednostrana ravnateljeva odluka za koju kaže da to od njega traži Vlada. Obično kad provodi svoje neke odluke, navodi da 'to od njega traži politika'", navode dalje naši sugovornici. Ravnatelj Ćorić, inače također jedan od najdugovječnijih HDZ ravnatelja u Mostaru šuti na naš upit. 

U ponedjeljak smo ga pitali zašto Zavod za školstvo ne obavlja nadzor u školama u Mostaru, niti u drugim gradovima općinama u HNŽ-u, po kojoj odluci je prestao vršiti nadzor, tko ju je i kada donio, je li to obesmišljavanje rada samog Zavoda kojemu je Pravilnikom  obavljanju stručno-pedagoškog nadzora u predškolskoj ustanovi, osnovnoj i srednjoj školi i učeničkom domu propisan nadzor, iz kojih je razloga postavljen videonadzor u Zavodu za školstvo.

Nije odgovorio. I Hadžovićevo ministarstvo smo pitali zašto se ne obavlja nadzor u školama u HNŽ-u. Naravno da ni na taj upit nije odgovorio. Općenito ignorira medije, a na čelu osnovne škole u Mostaru drži pravomoćnog osuđenika. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.