VIDEO  Što je ključno u suzbijanju vršnjačkog nasilja

U skladu sa zaključcima Vlade Republike Srpske, nakon tragičnih događaja u Srbiji, entitetsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da u kontrolama streljana i streljačkih klubova nisu utvrđene nepravilnosti i da će nastaviti provoditi preventivne sigurnosne mjere. Da su prevencija i razgovor s djecom ključni u suzbijanju nasilja na društvenim mrežama i školama, suglasni su i nadležni i prosvjetni radnici i psiholozi, javlja BHRT.

U MUP-u Republike Srpske kažu da su u proteklih sedam dana zaprimili više prijava o potencijalnim prijetnjama i uvredama učenicima i nastavnicima, ali da ni u jednom slučaju nije utvrđena stvarna ugroženost i osnova za dalje postupanje policije. Za sada, ističu, nema mjesta za paniku.

"Policijski službenici nastavit će održavanje edukativnih predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola o opasnostima upotrebe vatrenog oružja, s ciljem podizanja svijesti djece o posljedicama. Pripadnici MUP-a nastavit će s prisustvom u blizini škola, s ciljem preventivnog djelovanja i što boljom komunikacijom s nadležnim u školama, ali i učenicima", navode iz MUP-a RS.

I resorna ministrica se slaže da nema razloga za strah u školama i da i sada postoje instrumenti za sprečavanje svake vrste nasilja. U razgovoru s ravnateljima škola Ministarstvo prosvjete donijet će nove mjere, a jedna od njih je dodatna edukacija prosvjetnih radnika, ali i odgovornost svih u lancu za eventualne propuste.

"Imamo uvjerenja s terena da su opće mjere u smislu ograđenosti škola, video nadzora , dostupnosti telefona na satu pod kontrolom. Nema straha za sigurnost djece kada je to u pitanju. Smatram da trebamo tražiti odgovornost od sviju bez obzira kojoj stranci ili političkoj opciji pripadaju", ističe Željka Stojčić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske.

Mora se vratiti narušeni sustav vrijednosti i autoritet prosvjetnim radnicima, te zaustaviti miješanje roditelja u ocjenjivanje učenika, izričiti su u Sindikati obrazovanja Republike Srpske. Napominju da su prosvjetni radnici zatrpani administrativnim poslovima i nemaju dovoljno vremena za razgovor s djecom, kao ni roditelji koji su u stalnoj trci za zaradom. 

"Stalno govore o pravima ovih ili onih, nigdje nemamo prava nastavnika. Moramo korjenito promijeniti propise, ponašanje ljudi prema učiteljima i školi, uopće u obrazovni sustav. Moramo vratiti obraz obrazovanju i dostojanstvo prosvjetnim radnicima", naglašava Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, znanosti i kulture RS.

Psiholozi naglašavaju problem rasute pažnje i pogubljenih prioriteta. Roditelji moraju više komunicirati s djecom, postaviti granice i zdrav autoritet.

"Smiješno je što roditelji ulaze u sustav i više se trude na taj način, nego što se trude kući s djetetom razgovarati i raditi s njim. Definitivno taj prostor treba ostaviti učiteljima i nastavnicima i profesorima i njihovo je kući da taj proces potpomognu komunikacijom, radom i razgovorom, vježbom", smatra psiholog Danilo Ciganović.

Sugovornici su suglasni da se moraju poduzeti konkretne mjere na sprečavanju svakog oblika nasilja na društvenim mrežama i u školama. Problemi se, ističu, ne smiju ignorirati, već odgovorno rješavati, da ne bi došlo do tragičnih posljedica.