UČENICI SIJU STRAH U BIH Maloljetnik iz Banje Luke najavio masakr, presretnuta prijeteća poruka učenika iz Mostara

Prijetnje Banja Luka
Screenshot

Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske identificirali su osobu koja koristi kanal pod nazivom "Chad“ na društvenoj mreži YouTube, a koja je ispod video objave koja se odnosi na nedavnu tragediju u osnovnoj školi u Beogradu, postavila komentar koji glasi: "Banja Luko očekuj masakr“, priopćio je danas MUP Republike Srpske.

"O događaju je obaviješten dežurni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka koji je isto kvalificirao kao kazneno djelo "ugrožavanje sigurnosti".

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave Banja Luka su u svojstvu svjedoka, na navedene okolnosti saslušali A.P,  oca maloljetne osobe, te su od istog oduzeti predmeti izvršenja gore navedenog djela.

U vezi s navedenim, OJT Banja Luka bit će dostavljeno izvješće o poduzetim mjerama i radnjama.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske apelira na roditelje da obrate pažnju na aktivnosti djece na internetu, posebno na njihove objave i komentare koji se odnose na nedavne tragične događaje u Srbiji, a koji mogu izazvati uznemirenost građana, ali u uopće na način koliko i kako provode vrijeme na društvenim mrežama", stoji u priopćenju MUP-a Republike Srpske.

Prijeteće poruke u Mostaru

Kako pak javlja Bljesak.info, prijeteća poruka djeteta u učeničkoj grupi na Viberu ”presretnuta” je u jednoj mostarskoj školi.

Naime, kako je potvrđeno iz škole, kojoj mostarski portal neće navoditi ime radi sigurnosti učenika, slučaj nisu prijavljivali policiji jer su odmah otkrili o kojem učeniku se radi, te su obavili razgovor s roditeljima i učenicima.

Naime, kako je rečeno iz škole poruku je na Viberu vidio jedan roditelj, te ju je proslijedio ravnateljstvu škole, koje je preko razrednika otkrilo o kojem učeniku se radi, te su obavili razgovor s djetetom i roditeljima.

"Nismo slučaj prijavili policiji, postupili smo po protokolu o postupanju nasilja bilo kojeg oblika. Sve smo poduzeli, obavili smo razgovor s roditeljima djecom i kolegama, dali smo neke upute o strožem kontroliranju protoka učenika i drugih osoba u školi i mislim da to držimo pod kontrolom", kazali su iz ravnateljstva škole.

Maloljetnik u Modriči je jednoj osobi prijetio puškom, a zatim je jedan hitac ispalio u zrak.

"Policijskoj stanici Modriča, jučer oko 00.35, prijavljeno je da je na jednom sportskom poligonu na području općine Modriča došlo do verbalne prepirke između jednog maloljetnika sa područja općine Modriča i osobe M. M. sa područja općine Šamac.

"Tom prilikom je maloljetnik pokazao prepravljenu pušku – podrezak iz koje je ispalilo jedan hitac u zrak i udaljio se sa mjesta događaja", rekli su u PU Doboj.

Prijetnje i u Bihaću

Mladić A.Z. (18) iz Bihaća, bivši učenik Mješovite srednje škole u tom gradu, priveden je još prije šest dana u policiju nakon što je u objavi na društvenim mrežama zaprijetio da će počiniti sličan događaj onome u Beogradu, te da će ubiti učenike i radnike u toj školi.

"Onaj dječak što je ubio osmero djece je kraljina za mene! Onakvo nešto i ja spremam već duže vrijeme za ekonomsku školu u Bihaću. Bit će nezapamćen masakr u Bihaću, to vam se kunem životom! Kad ste me znali svi osuđivati i izbjegavati, zbog toga će biti terror", stoji na profilu A.Z.

Još ranije, listopadu prošle godine, spomenuti mladić je na društvenim mrežama objavio kako je silovao jednu djevojčicu.

Grafit podrške ubojici u Čitluku

Podsjetimo, nakon masakra u Beogradu kojeg je počinio učenik u školi "Vladislav Ribnikar" koji je ubio osmero djece i zaštitara u školi, u Čitluku je osvanuo i morbidni grafit podrške ubojici. No, s obzirom na to da se radi o izoliranom slučaju, nepoznate poremećene osobe, građani su isti brzom reakcijom prefarbali.