ŠTO JE CBAM MEHANIZAM? Ako bh. gospodarstvenici ne reagiraju na vrijeme, zbog taksi na CO2 može doći do poskupljenja

cbam

Ako do početka 2026. godine Bosna i Hercegovina ne uvede svoj sustav trgovanja emisijama CO2 usporediv s EU sustavom, bh. izvoznici će biti suočeni sa takozvanim CBAM mehanizmom.

Naši gospodarstvenici, a time i bh. ekonomija, našli bi se u novoj nezavidnoj situaciji, jer bi njihovi proizvodi mogli poskupjeti i do 20 posto. To bi itekako utjecalo na njihovu konkurentnost na europskom tržištu.

Tijekom ove i sljedeće godine naše kompanije imaju obvezu kontinuiranog kvartalnog izvještavanja, a plaćanje CO2 emisija, odnosno kupovina CBAM certifikata, počinje 2026. Kompanije iz industrije cementa, željeza i čelika, aluminijuma, umjetnih gnojiva, električne energije i vodika već moraju da se prihvate posla, jer su obavezne da svoje izvještaje o emisijama CO2 dostave do kraja siječnja, za posljednji kvartal 2023. U međuvremenu moraju se donijeti zakoni za ovu oblast.

cbam

Održan “niz sastanaka”

“Da se napravi očigledna legislativa koja će onda formirati nadležna tijela koja će onda vršiti verifikaciju odakle je energija došla, je li iz obnovljivih izvora, u kojoj količini, koliko CO2 je zaista utrošeno prilikom proizvodnje nekog proizvoda u nekom proizvodnom pogonu“, kaže Boško Borojević, iz Udruženja energetike u Privrednoj komori RS za BHRT.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u suadnji sa entitetskim gospodarskim komorama, zadnje tri godine održala je niz sastanaka sa gospodarstvenicima na ovu temu. Zajednički stav gospodarstvenika iz svih sektora i sa područja cijele Bosne i Hercegovine jeste da nadležne vlasti moraju uložiti znatno veće napore kako ovaj mehanizam ne bi bio prepreka poslovanju sa Europskom unijom.

Sadržaj se učitava...

„Vodeće izvozne kompanije iz Bosne i Hercegovine izdvajaju značajna sredstava za modernizaciju svoje proizvodnje u cilju smanjenja CO2 emisija. Međutim, financiranje većih strateških projekata svakako nedostaje“, navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Gospodarstvenici su svjesni da se europski standardi i norme moraju poštovati i da se moramo okrenuti obnovljivim izvorima energije.

Cijena električne energije po tržišnim cijenama

Upozoravaju međutim na opasnost, imajući u vidu da se koncesije za hidrocentrale, vjetro i solarne elektrane uglavnom daju stranim kompanijama, da bi ova proizvodnja mogla završiti u rukama stranaca, te da mi ne bismo imali nikakve koristi od nje.

„Da će u stvari vlasnici biti stranci od kojih ćemo mi sutra kupovati tu istu električnu po tržišnim cijenama cijenama koje će biti značajno veće od ovih koje imamo. I mislim da ovdje pa i mi kao poduzetnici i država mora razmišljati o tome da zaista taj resurs kojim raspolaže BiH taj potencijal zaista treba ga zadržati treba ga ostaviti u rukama BiH”, ističe Adnan Smailbegović, iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Osim što će naši proizvodi biti skuplji za 20-ak posto, ako ne uvedemo sustav naplate CO2 tu taksu ćemo plaćati Europskoj uniji. Umjesto da punimo naš fond mi bi punili europsku kasu..

CBAM mehanizam u kontekstu Europske unije odnosi se na "Carbon Border Adjustment Mechanism" (Mehanizam za prilagodbu granice ugljika). Ovo je alat EU-a za postavljanje pravedne cijene na ugljik emitiran tijekom proizvodnje intenzivnih proizvoda od ugljika koji ulaze u EU, s ciljem poticanja čišće industrijske proizvodnje u zemljama izvan EU. CBAM je ključni dio ambicioznog plana EU-a "Fit for 55" koji ima za cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. godine, te je osmišljen kako bi se borio protiv curenja ugljika i osiguralo ekvivalentno cijenjenje ugljika za uvoz i domaću (EU) proizvodnju.