ŠTO ĆE BITI S MOSTAROM? SIP bi danas trebao donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora

Mostar
BONK Studio

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas bi trebala donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora u BiH. Još je nepoznato da li će odluka uključivati i izbore u Mostaru.

Na jednoj od ranijih sjednica članovi SIP-a su ocijenili da je izborni proces u BiH ugrožen zbog neusvajanja budžeta BiH za 2020, te zbog situacije u vezi s pandemijom koronavirusa.

"Problemi s kojima se susreće SIP u vidu neosiguranja sredstava za provođenje svih priprema za lokalne izbore nisu razlog neraspisivanja izbora. Dakle, nemoguće je kršiti zakon i ne raspisati izbore pod izgovorom da nisu osigurana ta sredstva. To svakako otežava rad CIK-a koji je više puta urgirao u Vijeću ministara da se osiguraju sredstva kako bi se moglo pristupiti javnim nabavkama koje su često u okolnostima u BiH dugotrajan proces", kazao je za Avaz direktor projekta Koalicija Pod lupom Dario Jovanović.

Održavanje lokalnih izbora u Mostaru u okolnostima u kojima se nalazimo, u vanrednoj situaciji, bila bi, smatra on, “jedina preporuka i jedina moguća promjena koja se može dogoditi nabolje u ovom periodu do lokalnih izbora”.

"Svjesni smo da je nemoguće da Parlament usvoji značajnije izmjene Izbornog zakona i on to ne bi trebao raditi od datuma raspisivanja izbora. Ali, s obzirom na to da imamo presudu Europskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom u slučaju Baralija protiv BiH i da je tom presudom naloženo da se u roku od šest mjeseci izmijeni zakonodavstvo kako bi se omogućilo održavanje izbora u Mostaru te s obzirom na to da se to nije dogodilo, Sud je pozvao Ustavni sud da donese privremena rješenja koja će omogućiti takvu odluku.

Pozivamo Ustavni sud da reagira čim prije. Moguće je da Ustavni sud reagira i nakon datuma raspisivanja izbora kako bi se u Mostaru konačno nakon 12 godina održali lokalni izbori", ističe Jovanović.

I prije pandemije rješenja za Mostar nije bilo jer izborna pravila nisu dogovorili SDA i HDZBiH. Uspjeha je bilo samo u pronalaženju načina da i ono što je kao dogovoreno padne u vodu. Lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović složni su da su rješenja moguća, ali nijedno ponudili nisu.