OGLASILI SE HDZ, HRS, IRMA BARALIJA Pljušte reakcije nakon odluke Inzka

Ivan Zelenika, Slaven Bevanda, Irma Baralija
Ilustracija/Hercegovina.info

Nakon odluke Valentina Inzka o poništavanju prvog kruga izbora za gradonačelnika Mostara pljušte reakcije sa svih strana, a stranke pišu priopćenja.

Iz HDZ-a kažu kako se nepotrebno ulazi u nove političke vakuume.

"Poništavanje prvog izbornog kruga na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća je otvaranje pravnog i političkog vakuuma zbog isključivo proceduralne stvari. Odluka o javnom izboru gradonačelnika je odluka apsolutne većine vijećnika Gradskog vijeća te bespotrebno ulazimo u konfuzno stanje koje može narušiti svu dinamiku u uspostavi izvršne vlasti na razini Grada Mostara. Gradski vijećnici će na nastavku konstituirajuće sjednice u srijedu razmotriti pismo OHR i donijeti odluku o nastavku izbora gradonačelnika Grada Mostara", priopćeno je iz GO HDZ BiH Mostar.

U Hrvatskoj republikanskoj stranci pak kažu kako su bili u pravu.

"Reakcija Visokog predstavnika i vraćanje procesa izbora gradonačelnika Mostara na početak pokazao je kako je HRS jedina politička opcija u gradskom vijeću koja je pokazala odgovornost što prema građanima grada Mostara, što nacionalnim interesima Hrvata u gradu Mostaru. Vraćanje procesa izbora gradonačelnika na početak dokaz je kako ostali vijećnici u gradskom vijeću ne shvaćaju odgovornost uloge koju su dobili i smatraju da su oni svrha samima sebi, a ne u službi građana.

Pokazali su u praksi kako ne posjeduju osnovna znanja funkcioniranja i organizacije tijela u kojem djeluju. Uz to, zbog činjenice da je HDZ BiH podržao protustatutarni zahtjev SDA, daje se mogućnost Koaliciji za Mostar i BH Bloku da se 'kvalitetnije' organiziraju i ovaj put zajedno ponude 'probosanskog' kandidata za kojeg će imati 18 ruku", ističu iz HRS-a.

"Podsjećamo, Klub HRS-a je vrlo jasno i nedvosmisleno, u više navrata, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara dao do znanja da pojedini zahtjevi izneseni od strane pojedinih vijećnika nisu u skladu sa Statutom i Zakonima te da će njihovo eventualno usvajanje dodatno zakomplicirati proces izbora izvršne vlasti u gradu Mostaru. Inzistiranje g. Salema Marića na protustatutarnom javnom glasovanju, u čemu mu je podršku dao ne samo HDZ BiH, nego i druge stranke je jedan od takvih slučajeva.

Vijećnici HRS-a su, što za govornicom, što u razgovorima tijekom pauza, dali do znanja da će usvajanje ovakvog zaključka dovesti do reakcije OHR-a, jer se radi o protustatutarnom činu. Drugi vijećnici nisu imali sluha za to. Što se dogodilo na kraju? Ona tragikomična predstava od konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara dobiva novi čin u svome scenariju i dodatno usložnjava ionako složen proces izbora gradske izvršne vlasti. Umjesto da se krenemo što hitnije baviti problemima Grada, komunalijama, Proračunom i drugim stvarima koje su najvažnije za građane Mostara, radi nestručnosti, neznanja i ganjanja osobnih interesa građani Mostara će morati gledati reprizu loše izrežirane predstave", dodaju.

"Ovim putem pozivamo sve političke subjekte i vijećnike na odgovornost. Građani Mostara su na izbore izašli birati ljude koji će biti u stanju rješavati nagomilane probleme ovog grada, a ne političke predstave. Pozivamo vas da u srijedu okončamo izbor gradske izvršne vlasti, izaberemo gradonačelnika, ma tko god to bio i krenemo raditi posao za koji su nas građani birali", zaključuje se u priopćenju republikanaca.

Ispred Naše stranke i BH Bloka oglasila se Irma Baralija. Sretna je zbog nove šanse.

"Razumijemo da je OHR pravni tumač našeg Statuta pa je i očekivana njihova reakcija nakon u petak održane sjednice Vijeća i zaključka o javnom glasovanju. Bilo glasovanje javno ili tajno mi nemamo problem reći kome dajemo povjerenje jer su naši razlozi jasni, utemeljeni na činjenicama i argumentima. I dalje smatramo da bi gradonačelnica iz BH bloka bila ne samo najkvalificiranija za ovu poziciju nego i politički najbolja opcija za Mostar.

Nisam osoba koja odustaje, borim se sve dok postoji ikakva nada da postignemo naš cilj, tako da sam sretna što se ukazala ova druga šansa, ne samo meni nego i kolegama i kolegicama iz drugih stranaka da ovaj put, oslobođeni pritiska koji da sobom nosi javno glasovanje, biraju drugačije i hrabrije", napisala je Baralija.

Među prvima su se oglasili iz Koalicije za Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.