ŠTO BI OD MALVERZACIJA? Ni Šišoviću ni Bajri ništa nije jasno

Mesnica
Ilustracija

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nedavno je pustio informaciju da je zbog malverzacija u dvije klaonice na području Federacije zabranjen izvoz junećeg mesa u Tursku – Šišović i Bajra, da bi za dva dana spomenutim mesnim industrijama bila skinuta zabrana izvoza. Nikakva valjana obrazloženja, ni o prvom ni o drugom nisu dobili.

Direktor Mesne industrije Šišović Rakitno, Damir Pavković u izjavi za hercegovina.info kaže da nema pojma o čemu se radi. Da su mailom dobili zabranu izvoza, da bi im ona – opet mailom bila skinuta. Mail da im je skinuta zabrana stigao im je u ponedjeljak popodne, dok je informacija o navodnim malverzacijama stigla dva dana prije. To bi pak praktično značilo da je Šišoviću izvoz bio zabranjen u nedjelju, za Dan žena.

Pavković kaže da ni njemu ništa nije jasno, te da za više informacija kontaktiramo Ured za veterinarstvo.

Podsjetimo, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je da Šišović i Bajra nisu ispoštovali uputstvo koje je izdao Ured o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u razdoblju kada je trebalo i da su imali “informaciju od raznih udruga da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa”.

Oštro je reagirala i Mesna industrija Bajra, kojoj se, kako su nam potvrdili, dogodilo isto kao i Šišoviću.  

Demantirali su Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

“Informacije koje su prenešene su u većini medija netočne, tendeciozne i vrlo uvredljive za našu tvrtku. Od nas nitko nije tražio bilo kakav komentar niti obrazloženje prije objave”, navode iz te tvrtke za hercegovina.info.

"Našoj klaonici Bajra d.o.o. nije zabranjeno klanje ni za Tursku kao ni druge kupce. Ured za veterinarstvo je poslao uputstvo u kojem je u točki 2 naveo da samo stopira izdavanje certifikata koji prate izvoz mesa za Tursku ne navodeći nijedan konkretan slučaj zbog čega je poduzeo te mjere iako nadležni kontrolni veterinarski inspektori nisu zabranili klanje. Dakle, logičan slijed stvari bi bio da, ako je bilo kakvih malverzacija, nadležni županijski veterinarski inspektor (koji su raspoređeni na klaonici) zabrane klanje, a to podrazumijeva i zabranu izdavanje certifikata i o tome obavijeste Ured za veterinarstvo", ističu iz Bajre.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.