STIŽU I PAMETNE KARTICE Velike promjene pri registraciji vozila u BiH

registracija vozila,pojeftinjenje,automobil
Ilustracija

Vozači u Bosni i Hercegovini će moći odahnuti jer će se pojednostaviti procedura prilikom registracije vozila.

Velike promjene u registraciji vozila u BiH će se dogoditi jer tehnički pregledi preuzimaju dio procesa čime dolazi kraj dugih redova na šalterima MUP-a, koji se stvaraju prilikom produženja registracije vozila.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH aktivno radi na izmjenama “Zakona o sigurnosti prometa na cestama” i “Pravilnika o registraciji vozila” kako bi unaprijedilo cjelokupan proces.

Zbog porasta broja registriranih vozila i složenosti procedure produženja registracije, nadležne službe MUP-a su bile preplavljene zahtjevima vozača, što je dovodilo do dugotrajnih čekanja i nervoze kod vozača.

Do sada su vozači morali obići nekoliko adresa kako bi obavili registraciju vozila, uključujući tehničke preglede, osiguravajuća društva, banke i na kraju MUP.

Ministarstvo planira pojednostaviti procedure kod produženja važenja registracije vozila po principu “sve na jednom mjestu”, omogućavajući vozačima da završe proces produženja registracije na stanicama za tehnički pregled, javlja Klix.

MUP će i dalje zadržati ulogu u situacijama prvog registriranja vozila ili promjene vlasništva.

Ova praksa već odavno zaživjela je u Hrvatskoj i Srbiji, gdje su otišli korak dalje digitalizirajući proces produženja registracije.

Ministarstvo razmatra izdavanje pametnih kartica umjesto papirnatih potvrda o vlasništvu i registraciji. Ove kartice bi sadržavale sve potrebne informacije, uključujući podatke o vlasništvu, tehničkoj ispravnosti i druge relevantne informacije.

Ove inovacije ne samo da olakšavaju život vozača u Bosni i Hercegovini, nego i aktivno doprinose cjelokupnom unapređenju prometnog sustava, smanjenju broja neregistriranih vozila, izbjegavanju plaćanja cestarina i ostalih dadžbina, čime se onemogućava nanošenje štete proračunima na svim razinama vlasti.