Štete od poplava u Srednjoj Bosni višemilijunske

poplava, srednja bosna
. Kako prenosi ENI news, prema prvim procjenama, štete su višemilijunske.

Područje Travnika teško je pogođeno poplavama. Najteže stanje je u prigradskom naselju Gladnik, koje je potpuno odsječeno od ostatka općine, gdje je poplavljeno oko 30 kuća. Evakuirano je samo nekoliko obitelji, a ostatku ugroženih kuća je nemoguće prići. I na području Viteza i Turbeta izlivene rijeke su izazvale velike štete na stambenim i privrednim objektima, a pod vodom se nalazi veliki dio poljoprivrednih površina. U dijelu Prve osnovne škole u Donjem Vakufu otvoren je kolektivni smještaj za manji broj građana koji, zbog poplave, neće moći noć provesti u svojim kućama.

Uslijed naglog povećanja vodostaja rijeka Vrbasa i Plive u noći sa 8. na  9. siječnja je došlo do poplava na području mjesnih zajednica Vinac, Bravnice, Pijavice i Podmilačje. Na izvanrednoj sjednici Općinskog stožera civilne zašite Općinski načelnik je donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od poplava. Članovi stožera proteklog su vikenda konstantno bili na terenu gdje su nadzirali situaciju i donosili odgovarajuće mjere kako bi se pomoglo satnovništvu na ugroženim područjima.

Dostavljeni su materijali za izgradnju nasipa, dovožena je pitka voda, a vrlo brzo su ugrožena područja opet dobila električnu energiju. Iako je nivo vode u stalnom opadanju pripadnici, situacija na terenu i dalje se intenzivno nadzire. U ugroženom području poplavljeno je 20 stambenih jedinica, 7 vikendica, svi privredni subjekti locirani u pojasu Vrbasa, poljoprivredno zemljište i druga nepokretna i pokretna imovina.

Stanje na području Busovače se stabilizira

Stanje nakon poplava na busovačkoj općini polako se stabilizira. Rijeka Kozica se povukla u svoje korito, mada ima još lokacija koje su kritične. Štete se tek zbrajaju, a nakon održanog sastanka kriznog stožera s načelnikom Asimom Mekićem, bit će poznato više podataka o aktivnostima koje će uslijediti na proljeće - ponovnom uređenju korita rijeke Kozice.

Zbog obilnih kiša je došlo i do zamućenja pitke vode pa lokalne vlasti upozoravaju sve građane da vodu prije upotrebe prokuhaju.