ŠTELA Vinku Martinoviću oduzeti dokumenti; O izručenju Hrvatskoj na drugom ročištu

Vinko Martinović Štela ljeto
Samir Saletović/SB

Državni sud odbio je zahtjev Republike Hrvatske da odredi privremeni pritvor Vinku Martinoviću Šteli, koji je jučer, 11. kolovoza, uhićen po tjeralici radi izvršenja kazne za ubojstvo počinjeno 1996. godine, te mu je odredio mjeru zabrane putovanja izvan Bosne i Hercegovine.

Na ekstradicijskom ročištu sudija Goran Radević je rekao kako je Hrvatska za Martinovića, koji je jučer uhićen po međunarodnoj tjeralici, zatražila da bude lišen slobode i da mu se izrekne privremena mjera pritvora radi potreba izručenja, navodi BIRN.

Martinovićeva odvjetnica Nina Kisić se usprotivila kako određivanju privremenog pritvora, tako i izručenju. Ona je naglasila kako je nesporno utvrđeno da je Martinović državljanin BiH.

Kao ključnu stvar za odluku, Kisić je istaknula da je datum izvršenja djela ožujak 1996. godine, a da je Ugovor o izručenju između BiH i Hrvatske sklopljen 2012. i stupio na snagu 2014. godine.

Ugovor se ne može retroaktivno primijeniti, naglasila je Kisić, dodavši da se prema tom ugovoru navodi kako se pritvor neće odrediti ukoliko izručenje nije dopustivo. "U ovom slučaju izručenje nije dopustivo. Predlažem da Sud odbije privremeni pritvor u odnosu na mog branjenika", zaključila je Kisić.

Sudac Radević je rekao da se još jučer upoznao sa ovim predmetom, te je donio rješenje kojim se odbija zahtjev Hrvatske za privremeni pritvor s obzirom da se Ugovor o izručenju ne primjenjuje retroaktivno. Umjesto toga, Sud je Martinoviću odredio mjeru zabrane putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu prelaska granice sa osobnom iskaznicom.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer uhitili u Mostaru Vinka Martinovića Štelu zbog ubojstva jedne osobe 1996. godine, potvrđeno je jutros za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

"Martinović je lišen slobode na osnovu tjeralice Interpola Republike Hrvatske vezano za krivično djelo 'Ubojstvo' Jasmine Đukić koje se dogodilo 1996. godine", rekla je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Za ovo ubojstvo Martinoviću se sudilo u Hrvatskoj, no on je nekoliko sati prije izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu. Županijski sud u Zagrebu ga je osudio 2016. godine na sedam godina zatvora, dok je prošle godine Vrhovni sud Hrvatske ovu kaznu povećao na deset godina.

Martinovića, bivšeg zapovjednica 'Kažnjeničke bojne' policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Haški tribunal je osudio na 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima počinjenih tijekom 1993. u Mostaru. On je osuđen zbog namjernog ubijanja, progona na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumanih djela, ubojstava i drugih zločina.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je podigao optužnicu protiv Martinovića u prosincu 1998. godine. U kolovozu naredne godine uhitila ga je hrvatska policija, te je potom prebačen u MKSJ. Krajem ožujka 2003. osuđen je na 18 godina, dok je njegovom nadređenom Mladenu Naletiliću izrečena kazna od 20 godina zatvora.

Nakon što je Apelacijsko vijeće MKSJ-a potvrdilo obje kazne tijekom 2008. godine, Martinović je prebačen u zatvor u Italiji. Oslobođen je nakon 12 godina provedenih u zatvoru, prema pravilu MKSJ-a koja kažu da osuđenik može biti pušten na slobodu nakon odsluženja dvije trećine zatvorske kazne.

O Martinovićevom izručenju konačnu odluku će donijeti ministar pravde BiH.

Hrvatska je tražila od BiH njegovo izručenje, ali o tome će se odlučivati na drugom ročištu.