SREZAN PRORAČUN Inspektori SIPA dobivaju telefone od jednu KM

Sipa,mobilni operateri,mobiteli,budžet

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon što Vijeće ministara izmijeni Pravilnik o korištenju telefona, moći će svojim inspektorima ustupiti mobitele od po jednu marku, saznaje CAPITAL.

U Inicijativi za izmjene i dopune Pravilnika o korištenju telefona, upućenoj na razmatranje i usvajanje Vijeću ministara, predviđena je dodatna pozicija koja se odnosi na SIPA-u.

“U članku 5. dodaje se stav koji kaže da Agencija za istrage i zaštitu BiH može nabaviti mobilne uređaje od operatera u vrijednosti od jedne KM radi uključivanja u jedinstvenu VPN (Virtual Private Network) mrežu”, navodi se u prijedlogu.

Prema važećem Pravilniku o korištenju telefona, koji je Vijeće ministara usvojilo početkom kolovoza 2019. godine, drastično je smanjen iznos sredstava koje SIPA može koristiti za troškove korištenja službenih fiksnih telefona.

“Državna agencija za istrage i zaštitu imala je maksimalan godišnji iznos troškova za korištenje službenih fiksnih telefona u iznosu od 180.000 KM. Taj iznos zamjenjuje se iznosom od 130.000 KM”, navodi se u važećem Pravilniku o korištenju telefona u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je da je Vijeće ministara 16. ožujka ove godine donijelo zaključak kojim je zadužilo Ministarstvo financija i riznice da pripremi prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju telefona te ga uputi na razmatranje i usvajanje.

Prijedlog izmjene tog pravilnika tek je od jučer dostupan javnosti na platformi za e-savjetovanje. Prije upućivanja Pravilnika Vijeću ministara na donošenje, navodi se u obrazloženju, pribavit će se mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara i Sektora za proračun Ministarstva financija i trezora.