Spomenik papi Ivanu Pavlu II stigao u BiH

papa spomenik
su finalizirani, piše Dnevni avaz.

Ispred stubišta katedrale i glavnog ulaza postavljene su granitne ploče i izgrađeno je postolje na kojem će biti postavljen spomenik papi Ivanu Pavlu II.

Spomenik papi Ivanu Pavlu II u čast njegove mirovne misije u BiH uz prigodnu će svečanost, kako je najavljeno, biti će otkriven 30. travnja na trgu ispred sarajevske Katedrale Srca Isusova, samo nekoliko dana nakon što će ovaj papa biti proglašen svetim.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.

Spomenik papi bit će visok 2.92 metra, s 12 kubnih metara prostora i bit će napravljen od siluminija, materijala srebrne boje, koji je dosta postojan i kvalitetniji od prethodno planirane bronze. Rješenje je mladog akademskog kipara Hrvoja Urumovića, rođenog u Sarajevu, a nastanjenog u Zagrebu.

Spomenik stigao u Sarajevo
Prema posljednjim informacijama, papin spomenik je dopremljen danas u Sarajevo. Spomenik će ispred katedrale, kako je predviđeno, dizalicom biti postavljen na izgrađeno postolje. Plato ispred katedrale izabran je iz dva razloga.

Prije svega, papa je upravo s tog mjesta pozdravio okupljeno mnoštvo koje ga je došlo pozdraviti. S druge strane, ovaj trg je mjesto okupljanja mladih, a papa je uvijek volio mladost.

Zato je u tome dodatna simbolika. Što se tiče programa svečanosti otkrivanja spomenika 30. travnja, tom činu će prethoditi sveta misa koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić. Oko 13 sati iz katedrale će na trg krenuti procesija uz zvuke glazbe jednog od najboljih puhačkih orkestara u BiH i regiji, glasovitog Puhačkog orkestra Hrvatsko kulturno-umjetničkog društva Seljačka sloga iz Trebižata.

Trajni poziv prema načelima pape Ivana Pavla II
Spomenik će otkriti kardinal Vinko Puljić i dr. Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te stipendisti Napretka i mladi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." iz Sarajeva. Nakon tog svečanog čina, kardinal Vinko Puljić će blagosloviti Papin spomenik. Cijeli program uživo će prenositi BHRT, a prijenos će preuzeti i FTV.

Nadbiskup vhbosanski Vinko Puljić za "Dnevni avaz" je kazao da spomenik pred Katedralom u Sarajevu, koji će sutra biti otkriven na toj lokaciji, treba biti trajni poziv da se svi zauzmemo na načelima koja je papa Ivan Pavao II govorio.

"Papa je rekao da BiH treba ustrajno graditi te da njeni građani dožive radosno živjeti u ovoj državi kao kod svoje kuće", kazao je Puljić.

Projekt podizanja spomenika papi inicijativa je Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Vrhbosanske nadbiskupije, a datira još od 2007. godine s ciljem da bude posvećen ne samo katolicima već svim ljudima dobre volje u BiH.

Bio jedan od najmlađih papa novijeg doba
Ivan Pavao II je rođen 1920. godine u Poljskoj. Svećenikom postaje 1946. godine, a biskupom 1958. godine. Jedan je od najmlađih papa novijeg doba. Ivan Pavao II čvrsto je zastupao stavove zbog kojih ga je čak i dio katolika smatrao isuviše konzervativnim. Posjetio je Bosnu i Hercegovinu nedugo po završetku rata, 12. i 13. travnja 1997. godine kada je bio u Sarajevu, te 22. lipnja 2003. godine kada je posjetio Banju Luku.