SOLARNA SJEDNICA Investitori iz Sarajeva i Mostara žele u Raštane i Blagaj

Solari

Pred mostarskim vijećnicima na dnevnom redu sjednice koja će biti održana u četvrtak 27. travnja opet će se naći prijedlozi za 'investitore' elektroprivredne djelatnosti, odnosno postavljanja solarnih elektrana. Ono što je zanimljivo da suglasnost traži i gradsko JP poduzeće 'Komunalno', ali tu su i privatne tvrtke 'Solar Gold Energy', 'eSolar' i 'UMIKON'.

Grad Mostar preko gradskog poduzeća JP 'Komunalno' također kreće u solarne pothvate temeljem Zakona o javno-privatnom partnerstvu, a još ranije bio je objavljen natječaj u kojem su 'Komunalci' tražili privatnog partnera za poslovanje. Kako je navedeno u njihovom prijedlogu godišnjeg plana rok realizacije je za godinu dana, odnosno preciznije ožujak 2024. godine. Kako saznajemo, po ovom pitanju još uvijek nema novosti te da bi sve bi moglo biti jasnije do srpnja. 

Solari

'Solar Gold Energy' iz Mostara u vlasništvu Alkana i Dženisa Mujića zatražio je mišljenje/suglasnsot o pristupanju dodjele koncesije za fotonaponskih centrala u Blagaju. Radi se o dvije podjednake elektrane, a to su 'Ravnice 1' i 'Ravnice 2' pojedinačne snage 550 kW na zemljištu k. č. 2944/ k. o. Blagaj i k. č. 2944/3 k. o. Blagaj, a tvrtka je registrirana s ukupnim kapitalom od 120 tisuća maraka.

Solari


Novi teren gdje će vjerojatno uskoro 'niknuti' solari nalazi se u Raštanima budući da su to područje zapikirale sarajevska i mostarska tvrtka. Sarajevski 'eSolar' u vlasništvu Gorana Valke, Adnana Kadrića i Sabahudina Mujčića s kapitalom tvrtke od samo 1000 maraka traži koncesiju za čak osam fotonaponskih elektrana, a svaka od njih bila bi jačine od 999 kW. Zahtjev 'eSolara' čiji je predlagatelj gradonačelnik Kordić u članku 3 ističe da će koncesionar nakon dodjele koncesije pristupiti pribavljanju svih dokumenata.

Solari

Raštanskom suncu se nada i mostarski 'UMIKON'. Tvrtka sa sjedištem u ulici Blajburških žrtava u vlasništvu Stipe Galića i Ivana Lasića, a prema podacima registra poslovnih subjekata direktor je Ante Ćorić. Udio u kapitalu tvrtke je po 500 maraka i Galića i Lasića. Snaga pet planiranih fotonaponskih elektrana u Raštanima trebala bi iznositi pojedinačno 999 kW, kao što je i slučaj s planiranim solarima sarajevskog 'eSolara'.

Solari

Iako se ovaj put traže dozvole za solarne elektrane manjeg kapaciteta, svi smo svjedoci da je sunčani dio države, odnosno Hercegovina, pod naletom i pritiskom moćnika koji svojim 'investicijama' s eventualno zaposlenim stražarom šire svoja poslovna carstva. Zanimanje za obnovljivim izvorima, odnosno za još uvijek unosnim poslom ne jenjava. Sve više je onih koji u Bosni i Hercegovini žele proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, no upitno je može li postojeća elektroenergetska mreža u Bosni i Hercegovini primiti svu proizvedenu energiju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.