SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA Zaposlenici prijavili direktora za zloupotrebu proračunskih i donatorskih sredstava

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa
Inforadar

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa zloupotrijebio je više stotina tisuća KM proračunskih i donatorskih sredstava, te vrši samovolju u ovoj instituciji,  tvrde zaposlenici ove institucije u pismu koje su dostavili redakciji InfoRadara i Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APiK).

Ogorčeni uposlenici navode da je Laketa, od dolaska na funkciju direktora, počeo sa  zloupotrebom položaja koji se tiču odobrenja boravka strancima, prvenstveno onima koji rade sa radnom dozvolom ili bez radne dozvole.

Uposlenici tvrde da je Laketa sa svojim bliskim suradnikom naređivao šefovima terenskih centara da u nekim poslovnim subjektima vrše rigorozne kontrole dok su nekim drugim pogodovali i zabranili da vrše kontrole iako zapošljavaju strance.

"Te tvrtke od “državnog interesa” (što u praksi znači – od privatnog interesa) pozivaju i dovode desetine radnika kojima se odmah sređuju papiri i koji nerijetko napuštaju poslove i nastavljaju da neregularno migriraju ka EU, navodi se u pismu uposlenika, koji također ističu da je Laketa u sukobu interesa s obzirom da je u isto vrijeme čelnik SPS-a, vlasnik tvrtke za niskogradnju, vlasnik restorana, suvlasnik IT kompanije, a obavlja i plaćene poslove u Nogometnom savezu BiH?!

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa

Uposlenici koji su odlučili prijaviti direktora za zloupotrebe su, kako se saznaje, sve prijavili i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH te čekaju daljnji ishod.

Novinari Inforadara su Agenciju jesu li i što poduzeli u ovom slučaju, ali do objavljivanja ovog članka, odgovor nisu dostavili.

Radnici SPS-a pojašnjavaju da je institucija u kojoj rade “nenamjenski trošila i donatorska sredstva IOM-a na luksuz v.d. šefa Kabineta”.

"IOM u okviru podrške u kontroli neregularnih migracija plaća smještaj za inspektore Službe koji kao ispomoć kolegama borave na teritoriji Unsko-sanske županije, ali u okviru istog proračuna se sasvim neosnovano već godinu dana plaća Goranu Blagojeviću kao državnom službeniku luksuzni smještaj s doručkom u hotelu Espana u Istočnom Sarajevu, ručak u kafe slastičarni Knez i večera u restoranu Kort marketa pri čemu se uredno od strane Službe isplaćuje i naknada za topli obrok kao i svakom drugom službeniku, objašnjavaju uposlenici i naglašavaju da “pod izgovorom nepostojećih operativnih poslova vozila SPS već godinama koriste i brojni visokorangirani službenici“. Vozila se, ističu, koriste u privatne svrhe, vikendom, praznicima pa čak i u vrijeme godišnjih odmora i bolovanja, a često se mogu vidjeti i u Beogradu, Zagrebu, Budvi, te Splitu.

Laketa je, prema riječima uposlenika, sebi na raspolaganje stavio četiri automobila koje istovremeno koristi i to tri skupocjena službena vozila (VW Passat B8 S-line, Toyota Land Cruiser i Škoda Oktavia) i jedno novo vozilo niže klase koje daje vozačima za privatne potrebe.

"Kako bi sebi dao na značaju automobile je zatamnio i opremio treptačima i uređajima za zvučnu signalizaciju, što je značajan financijski izdatak, kažu uposlenici. Tu nije kraj brojnim zloupotrebama, dodaju.

Tvrde da Blagojević, osim što ima non-stop na raspolaganju vozilo Peugeot 2008 uredno naplaćuje i troškove prijevoza dok je uposlenik R.K. pod utjecajem alkohola slupao dva automobila za što nije ni disciplinski odgovarao?!

Prvi čovjek Službe za poslove sa strancima (koji je u studenom 2001. osuđen na četiri mjeseca zatvora, a uvjetno na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja, op.a.) je, prema tvrdnjama radnika u SPS-u, odmah po stupanju na funkciju zaključio ugovor o iznajmljivanju nekretnine u Lukavici i to sa rođenim bratom kojem država isplaćuje 600 KM (36.000 KM u tijeku mandata).

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa

"To jeste možda legalno ali je nemoralno i vrlo degutantno. Pa umjesto stana koji je nedavno kupio u Novom Sadu, Laketa je mogao kupiti stan u Istočnom Sarajevu pa ga sam sebi iznajmljivati, smatraju uposlenici.

Tu nije kraj!

Radnici Službe za poslove sa strancima ističu da su malverzacije postojale i pri zapošljavanju pojedinih osoba.

"Od početka migrantske krize brojne međunarodne organizacije (IOM, UNHCR) pružaju pomoć Službi tako što kroz projekte financiraju angažiranje asistenata za rad sa migrantima. Tako u Službi ima između 80 i 100 osoba koje se plaćaju preko projekata koji se umjesto angažiranja u privremenim prihvatnim centrima raspoređuju u upravi i terenskim centrima a ugovori s njima se prave bez ikakve natječajne procedure i isključivo na usmeni zahtjev Žarka Lakete i Gorana Blagojevića, tvrde uposlenici i dodaju da većina “angažiranih obavlja vrlo korektno svoje zadatke dok dio njih, uz prešutnu suglasnost rukovodstva, se samo na jutarnjoj kavi pojave na radnom mjestu i odu kući u prijepodnevnim satima”.

"Kao rekorderi u bahatosti su Tomislav Mirosavić (koji je inače umirovljenik ali i kum direktora Lakete), Radislav Jovičić (većini poznato ime iz svijeta politike) i Dejan Janković koji se nikako, ali uistinu ni jedan jedini dan, nisu udostojili pojaviti u PPC Lipa gdje su po rješenju raspoređeni, a već mjesecima po naređenju Žarka Lakete i Gorana Blagojevića i na osnovu netočnih ili krivotvorenih službenih evidencija o prisustvu uredno inkasiraju 1.400 KM mjesečno ili preko 50.000 KM sva trojica zajedno na godišnjem", ističu radnici Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa

Naglašavaju da treba ispitati legalnost službenih putovanja i pravdanje akontacije (do 1.000 KM po putovanju), ali i zaposlenje Aleksandre Kovačević koja obavlja poslove PR u uredu direktora.

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa

Radnici su frustrirani i činjenicom “da Ured direktora angažira vanjskog suradnika za potrebe novinarskih odnosno za dostavljanje statističkih podataka iz službenih evidencija”.

Kako bi se potpisani ugovori financijski maksimalno iscrpili, i budžetski novac neosnovano rasipao, angažira se vanjski suradnik a te podatke svaki zaposleni može samostalno generirati u par klikova iz postojećih informacijskih sistema što u najmanju ruku predstavlja bahato i nedomaćinsko rasipanje državnog proračuna.

"Nadležni organi bi trebali ispitati i odakle Uredu direktora precizne tehničke specifikacije IT opreme koje upućuju donatorima da se nabave kroz projektne aktivnosti koje se mjere stotinama tisuća eura a da pri tome nisu konzultirali nadležni Odsjek za informatičko-tehničke poslove čiji je zadatak da brinu o IT potrebama Službe. Zbog osobnih netrpeljivosti direktor Laketa zabranjuje sudjelovanje službenicima IKT odsjeka na obukama i stručnim radionicama koje se provode u okviru IPA projekata (znači koje su besplatne za sigurnosne institucije) upravo da bi zadržali informatičare u državnoj službi i pružili edukacije koje su neophodne za obavljanje radnih zadataka", ističu ogorčeni radnici.

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa

Dodaju da služba plaća i turistička i rekreativna putovanja na Mallorcu i u Nizozemsku i to sve iz državnog proračuna, a prema njihovim riječima, Laketa je “zatražio i dobio od OC Jahorina i gratis ski karte za sebe, svog vozača i Aleksandru Kovačević”. Te karte su, tvrde radnici, ranije dobivali inspektori za strance s ciljem efikasnijeg obavljanja inspekcijskih kontrola.

Pored svega navedenog, detaljne optužbe i drugi dio dokaza sa dokumentima proslijeđene su APiK-u. 

Uposlenici na kraju apeliraju da nadležni organi pokrenu istragu i provjere sve navedene činjenice te da po hitnom postupku proslijede kaznene prijave Tužiteljstvu.

Od Službe za poslove sa strancima i direktora Lakete novinari tražili komentar na iznesene navode uposlenika. Odgovor još nisu dobili.

Služba za poslove sa strancima Žarko Laketa