SLUČAJ MOLITVA MAJKE Županijski sud u Zagrebu odbio žalbu majke, rok za vraćanje djece 26. rujan

Pismo majke
hercegovina.info

Županijski sud u Zagrebu na sjednici održanoj 14. srpnja ove godine odbio je žalbu majke iz Mostara, te donio rješenje da ista, 30 dana od pravomoćnosti rješenja mora vratiti djecu u Mostar, saznaje Hercegovina.info iz više izvora. 

Slučaj je ovo o kojem je brujala cijela Hercegovina, a kojim su se bavili i mediji u Hrvatskoj. Sukladno ovom rješenju, majka djevojčice mora vratiti u Mostar u roku najduže 20 dana, odnosno do 26. rujna. Zanimljivo je da djecu potražuje država BiH, ista ona koja Hrvatskoj, uvijek iznalazeći nove razloge, ne isporučuje pravosnažne osuđenike koji borave u našoj zemlji.

Sve je počelo kada je majka iz Mostara u gradskoj roditeljskoj grupi krenula s objavom pisama, gdje je oca svoje djece izravno optužila za zlostavljanje mlađe kćeri. Odvjetnici majke pisali su i apelaciju Ustavnom sudu BiH, a traže da majka sa kćerima ostane u Zagrebu. 

Naime, majka kao podnositeljica smatra da je njoj i maloljetnoj djeci povrijeđeno pravo iz čl. 14. Evropske konvencije u svezi člana II/3e) Ustava BiH i čl. 6. st. 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Naime, smatra da nije dobila pravo na pošteno suđenje, pravo na objektivni i nepristrani sud, pravo na obrazloženu odluku, te pravičan postupak u cjelini, odnosno da su joj odlukama Županijskog tužiteljstva Mostar, te Federalnog tužiteljstva povrijeđena prava Ustava i gore navedene Konvencije, budući da su odluke temeljili na mišljenjima dvoje vještaka. 
Majka smatra da su vještačenja na kojima svoje odluke temelje organi u BiH nestručna i neobjektivna, te da su se izokvirila iz ovlasti, te je tražila da se vještačenje povjeri stručnoj ustanovi ili obavi u okviru državnog organa.   

U apelaciji je navela i da joj je povrijeđeno pravo na djelotvoran pravni lijek, da je diskriminirana temeljem spola i ostalo. Zbog nepovjerenja u domaće pravosudne organe, majka je s djevojčicama otišla u Hrvatsku. 

Neposredno prije toga pod profilom “Molitva majke” pisala da je njezin bivši suprug godinama psihički i fizički zlostavljao nju i kćeri, zatim mlađu kćer i seksualno dok su bile za vikend kod njega. Djevojčice su to u više navrata i posvjedočile, uvijek ponavljajući isto. Na svjedočenje mlađe kćeri, koja detaljno i na lutkama objašnjava kako ju je otac zlostavljao ledi se krv u žilama. 
Druga pak strana zlostavljanje negira, te tvrdi da je majka izmanipulirala djecu, odnosno uvjerila ih u nešto što se zapravo nije ni dogodilo. Majka pak tvrdi da nema motiva za takvo što.

„Majko, znaš da nijedna majka, nijedna na ovom svijetu, ne može izmisliti nešto takvo?  Ti, majko, kažeš da sam ja izmislila, nagovorila svoje nedužne anđele da lažu i da su one tu priču, odvojene i same, ponovile više puta, da se (nažalost) upotpunjuju, poklapaju, da se predškolsko dijete može naučiti da odglumi i slaže nešto za što uopće ne zna što je. „Mama tata mi nešto radi, a meni se to ne sviđa“, „Ne znam kako se zove, ali ne volim da mi to radi“, "Mama, zašto mi tata to radi?“. Majko, znaš li, a znaš, da ni ti, niti cijela ekipa koja radi ovu hajku, niti obitelj kojoj je stalo samo da se „ime“ sačuva, svi vi zajedno i cijeli svijet s vama, ne bi više od mene željeli da je to laž“, obraćala se majka u pismima i majci bivšeg supruga.  

O svemu je prilog radio i RTL, gdje su odvjetnici oca kazali da se djeca moraju vratiti u BiH, a da je „nalazom i mišljenjem utvrđena manipulativnost majke“. 

Majka je pak, što na društvenim mrežama, što u RTL-u objašnjavala da joj je život sa bivšim suprugom bio pakao, a da ju nije štedio ni u trudnoćama. 
„Život s njim je bio pakao, i u trudnoći me znao udariti, baciti od pod. Po 10-15 dana ne bi dolazio kući, ja nisam imala pojma gdje je. Njegova majka je govorila da se sklonim od njega, da će nas uništiti“, ispričala je za RTL majka iz Mostara, koja je supruga u Bosni i Hercegovini prijavila za zlostavljanje djece.

Detaljnije je pisala i na facebooku.
„Držiš anđela starog mjesec dana. Kolica s korpom lete preko hodnika. Okreneš leđa i bubnu te. Pile se trznulo, plače, ali je dobro... Fali komad zida... Stižu babine, objašnjavaš: ‘Prenosili namještaj pa oštetili zid’”, pisala je i u grupi Mostarske mame.  

S pričom je upoznat i politički vrh u BiH i Hrvatskoj, a tema je ovo koja će ove jeseni zasigurno puniti i medijske stupce.  

Podsjetimo, u Mostaru su zbog ovog slučaja održani prosvjedi. Kolona roditelja hodala je kroz Mostar u znak podrške majci. O slučaju su pisali i mediji, nikada ne navodeći imena glavnih aktera, premda su ona u gradu na Neretvi itekako poznata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.