SKUPŠTINA HNŽ Zastupnici o Mamiću i solarima, a potvrdilo se i naše pisanje o mandatarki nove Vlade

Skupština HNŽ

Nakon pet mjeseci danas zasjeda Skupština HNŽ, gdje se aktualiziralo i pitanje zemljišta koje je Zdravko Mamić kupio za solarne farme u Čapljini, a o čemu smo pisali.

Prostorni plan Grada Čapljine jedna je od točaka Skupštine HNŽ-a zanimljiva iz više razloga, a najvažniji među njima je preraspoređenost stotine tisuća kvadrata zemlje koja je privatnim investitorima prodana za siću, a hercegovačku zemlju, a koji će grad i županiju dugoročno iskoristiti za osobni profit kroz solarne elektrane bez konkretnijeg zapošljavanja. Zemlja bi, da se pratio interes Čapljine, morala biti dana u koncesiju, a ne prodavana za mizeriju. 

Radi li se u slučaju solara o dugoročnoj viziji ili tajkunskom pogodovanju?

"Koliko znam Čapljinci su zadovoljni s prostornim planom koji je 'fin'. E sad, što se sve ubacilo u njega to je druga priča. Naši mladi odlaze vani dok se zemlja daje za mizernu cijenu, čini mi se 3 KM po kvadratu stranačkim tajkunima. To se dogodilo u Čitluku, Stocu, sad i u Čapljini i stvarno ne znam zašto se to tako radi i zašto na brzinu. Plan je dobar, ali izgleda da se puno drugih stvari podvuklo pod njega", kazao je za hercegovina.info Ivan Odak, skupštinski zastupnik u HNŽ ispred HDZ 1990.

Skupština HNŽ

Prostorni plan koji je odličan i manje odlično sve ono što je ušlo u dokument.

"Htio bih glasno i jasno razdvojiti dvije stvari: prostorni plan od onoga što se generalno događa unutar prostornog plana. Što se tiče prostornog plana Grada Čapljine mislim da je dobar, čak i odličan. Stručno je urađen, bile su javne rasprave i mi kao oporba smo sudjelovali i dali sugestije koje su usuglašene i stvarno mogu reći da je odličan. To nije samo sada, kada pogledamo Čapljinu ona je prostorno super uređena. Druga stvar je što se događa unutar prostornog plana, a mi smo bili najglasniji protiv toga. U planu jesu predviđene neke lokacije za obnovljive izvore energije, kao i solare, ali ono što je apsurdno i suludo što se događa je da mi za takvu namjeru prodajemo zemljišta po bagatelnim cijenama. U zadnje vrijeme je isplivao slučaj Zdravka Mamića i njegovog 'Plavog sunca' no činjenica je da je zemljište prodano po 3 KM po kvadratu i temeljno je pitanje čemu prodaja", rekao je Mirko Vasilj, HRS-ov zastupnik u županijskoj Skupštini.

Skupština HNŽ

Na naš upit zašto nijedna strategija ne obuhvaća jeftinu zemlju za mlade, dok se za solare sve riješi u ekspresnom roku, Vasilj je komentirao da je to pitanje na lokalnim zajednicama i da se slaže kako bi trebali više snage usmjeriti na mlade, a ne profite pojedinaca.

"Apsolutno je moguće, ali to je domet jedinica lokalnih samouprava. Što se tiče solara, mislim da je bolje koncesija koja ima rok trajanja, a ovako s prodajom je to podložno manipulacijama, odnosno naknadnoj prodaji i osobnoj zaradi. Mislim da se može urediti na svim razinama da zemlju dajemo ili jeftino prodajemo mladima koji će tu izgraditi kuće i formirati obitelji kroz 3, 4 ili 5 godina", istaknuo je pred sjednicu Skupštine.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je preko svoje tvrtke 'Plavo sunce' kupio preko sto duluma zemljišta na području Zvirovića u općini Čapljina. Dobio ga je po mizernoj cijeni od tri marke, koja je za mještane barem tri puta veća, a za gospodarstvenike skoro osam puta veća.

Skupština HNŽ

Inače, kada hoćete u Zvirovićima kupiti državno zemljište radi proširenja svoje parcele, i recimo graditi kuću, početna cijena vam je 11 KM. Solari su tik uz predviđenu gospodarsku zonu, u kojoj je početna cijena četvornog metra 23 KM/metar četvorni.

Mamiću je cijena koštanja četvornog metra zemljišta bila 3 marke, a na javni natječaj javilo se, gle čuda - samo Plavo sunce. Da se Mamiću okonča ovaj posao brinuo se osobno gradonačelnik Smiljan Vidić, uvrštavajući točke oko prodaje zemljišta na Gradsko vijeće.

Skupština HNŽ

Osim solarne priče potvrdilo se i naše pisanje da Dragan Čović udovoljava Rafaelu Gagri, te da je upravo njegova kćerka mandatarka Vlade HNŽ, što je na sjednici potvrdio predsjedatelj županijske Skupštine Tomislav Martinović. 

Marija Buhač prijavljivala se za ravnateljicu ZZO-a, no tamo ostaje prijateljica Rade Bošnjaka, dok je 'utješna' fotelja Gagrinoj struju premijerska fotelja. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.