SIPA OBJAVILA IZVJEŠTAJ Prošle godine u BiH oprano 13,63 milijuna KM, nekretnine najveća praonica novca

SIPA
Ilustracija

U legalne novčane tokove u BiH u 2023. ubačeno je 13,63 milijuna maraka nelegalno stečenog novca, što je dva i pol puta manje nego godinu ranije, tvrde iz SIPA-e.

Manje nego u 2022.

U izvještaju Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za prošlu godinu navedeno je da je istragama kaznenih djela pranja novca utvrđeno da je kroz financijski sustav BiH u legalne novčane tokove ubačeno 13,63 milijuna maraka nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih kaznenih djela iznosila 5,43 milijuna maraka.

Prema ranijim izvještajima SIPA, u legalne novčane tokove BiH u 2022. godini ubačeno je 35,19 milijuna maraka nelegalno stečenog novca, dok je pričinjena materijalna šteta od prijavljenih kaznenih djela pranja novca iznosila 14 milijuna maraka.

U legalne novčane tokove u 2021. godini ubačeno je 10,9 milijuna, a 2020. i 2019. godine 12,9 milijuna, odnosno 12,1 milijun KM. Ti podaci pokazuju da je u posljednjih pet godina u 2022. otkriveno najviše opranog novca u legalnim novčanim tokovima.

"Iz nadležnosti SIPA vođeno je šest financijskih istraga. Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, a iako nije formirana posebna unutrašnja organizacijska jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra", navedeno je u izvještaju SIPA za prošlu godinu.

Nekome odgovara da se u BiH može prati novac

Ekonomisti ističu da istražne agencije svojim radom doprinose smanjivanju količine nelegalno stečenog novca u legalnim financijskim tokovima.

"Potrebno je smanjiti manevarski prostor i mogućnosti za ostvarivanje prihoda na nelegalan način. Tu pojavu nemoguće je u potpunosti suzbiti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da je BiH protektorat sa jako labavim sustavima kontrole. Imamo niz informacija da su, posebno u poslijeratnom periodu, upravo stranci bili ti koji su koristili BiH za pranje novca. Vremenom, kako se situacija mijenjala, i iznos opranog novca se smanjivao", kazao je Glasu Srpske ekonomist Aleksandar Ljuboja.

Naglašava da je potrebno nastaviti snažnu borbu protiv ubacivanja nelegalno stečenog novca u legalne tokove.

"S druge strane, nefunkcionalnost same zemlje i njena organizacija je takva da se pokušava napraviti centralizacija upravljanja tom borbom umjesto da se prepusti onima koji su najkompetentniji, a to su niže razine", rekao je Ljuboja.

Prema informacijama dobivenim od istražnih organa, nelegalni novac uglavnom se u BiH ubacuje u poslove sa nekretninama, a Ljuboja naglašava da je o tom pitanju potrebno biti skeptičan.

"To su možda neki slučajevi koji su identificirani ili je to ona metoda “držite lopova”, a velike nelegalne aktivnosti se događaju na nekoj drugoj strani", zaključio je Ljuboja.

Izvještaji

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u 2023. godini radila na ukupno 2.965 predmeta koji su se odnosili na otkrivanje i istraživanje kaznenih djela iz nadležnosti Suda BiH, od čega je 1.340 okončano ili 45 posto. Od ukupnog broja predmeta, 1.291 je bio istražni, a 1.674 obavještajni.

SIPA je nadležnim tužiteljstvima u BiH u 2023. godini podnijela ukupno 78 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu protiv ukupno 242 osobe, od čega su 232 fizičke, devet pravnih i jedna N. N. osoba.