SINDIKAT OPET PIŠE "Nije prvi put da Opsenica krši zakon, a sve kako bi izbjegao generalni štrajk"

Medicinska sestra
Ilustracija/Hercegovina.info

Sindikat djelatnika SKB Mostar reagirao je na reagiranje Vlade HNŽ-a, odnosno ministra Opsenice, koji je u dopisu kazao da nema potrebe za formiranjem mirovnog vijeća, nego će o svemu odlučiti Vlada.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Već godinu dana zdravstveni radnici u HNŽ nemaju potpisani kolektivni ugovor sa Vladom HNŽ – I u tome razdoblju strpljivo iz dana u dan očekuju da se njihovi zahtjevi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora nađu na kako ministar naglašava prvoj sljedećoj sjednici Vlade HNŽ.

Tako i u dopisu koji smo zaprimili od Ministra dana 14.08.2020. Ministar je naglasio da očekuje da će Vlada zauzeti stav o zahtjevima zdravstvenih radnika na prvoj sljedećoj sjednici Vlade.

Mediji su izvjestili da je se sjednica Vlade održala 17.08.2020. god, a na istoj se opet kao točka dnevnog reda nisu našli zahtjevi zdravstvenih radnika u HNŽ što govori o odnosu Vlade i odnosu samog ministra prema zdravstvenim radnicima. Smatramo da ministar svim silama pokušava osobno sebe obraniti od odgovornosti za kršenje Zakona o radu što mu nije prvi put.

Također ministar svim silama i pravnim manevrima pokušava da spriječi formiranje mirovnog vijeća kako bi sindikate onemogućio da stupe u najavljeni generalni štrajk.

Ne sumnjajući u objektivnost postupanja nadležnog inspektora pri samom Ministarstvu zdravstva na kojeg vjerujemo da resorni ministar neće vršiti pritisak vjerujemo da će isti nakon provedenog inspekcijskog nadzora naložiti ministru zdravstva da formira mirovno vijeće u skladu sa Zakonom o radu kako bi sindikati i Vlada iznjeli svoje stavove te u slučaju da pregovori propadnu, da sindikat moze poštujući važeće Zakone pozvati članstvo da stupi u generalni štrajk, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ivica Anić.