FOTO  SIGURNOST U MOSTARU Policija podnijela pismeno izvješće o sigurnosti u gradu, kažu da usmeno nisu dužni

policija, sigurnost, Mostar, gradsko vijeće, Dragan Jelonjić
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Mostara danas zasjeda po osmi put. Sjednica je počela u 10 sati, a najvažnije točke su sigurnost u Mostaru, odluka o legalizaciji bespravno izgrađenog, te odluka o uspostavljanju Savjeta Prostornog plana Grada Mostara. Mostarska policija, načelnik PU Mostar Dragan Jelonjić vijećnike je izvjestio da policija nije dužna usmeno izvještavati vijećnike, te dodao da je informaciju o stanju sigurnosti već poslao.   

Iz policije su vijećnike podsjetili na zakonske odredbe, dio gdje piše - da će sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima HNŽ-a ministarstvo na zahtjev Gradskog vijeća, gradonačelnika, općinskog vijeća ili načelnika općine podnijeti izvješće, informaciju i druge podatke o stanju i problemima u onim područjima koja spadaju u mjerodavnost Ministarstva, a što su oni već učinili 10. svibnja. Ukratko, zakon ih ne obvezuje na usmena izvješća. U pismenom izvješću od 10. lipnja načelnik PU Mostar Dragan Jelonjić u istoj kaže da je stanje manje-više isto kao i prošle godine, govorio je opširno o sukobima navijačkih skupina, ali i demantirao da su meta u Mostaru srpske kuće, što su neki mediji ispotencirali.

 „Statistički gledano, sigurnosna situacija u prva četiri mjeseca 2021. slična je sigurnosnoj situaciji iz prethodne godine. Međutim, mora se uzeti u obzir činjenica da je u prva četiri mjeseca 2021 u jednom slučaju došlo do narušavanja JRM u većem obujmu, i to dana 24./25. travnja kada su navijačke skupine „Ultrasi“ i Red Army“ uz prethodni dogovor, u vrijeme zabrane kretanja, na lokalitetu Donje mahale međusobno se sukobili, te uz viku i galamu došlo je i do uništavanja imovine pojedinih mještana tog naselja. Brzom intervencijom policijskih službenika policijeske uprave Mostar uhićeno je i identificirano trinaest počinitelja koji su procesuirani u skladu s učinjenim prijestupom...“, piše, između ostalog, u informaciji od 10. svibnja Jelonjić.

Podsjetimo, ranije su o sigurnosti u Mostaru vijećnici odbili raspravljati jer su smatrali da ih je netko dužan izvjestiti usmeno, kako bi mu mogli postavljati pitanja. Sigurnost u Mostaru treća je točka dnevnog reda, a vijećnici su još na pitanjima.