SEBIJA IZETBEGOVIĆ ODLAZI S ČELA KCUS-a Evo tko bi trebao preuzeti njezinu funkciju

Sebija Izetbegović

Vlada Federacije BiH formirala je Povjerenstvo koje će razmatrati legalnost Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, javlja Avaz.

Kako je potvrdio potpredsjednik Federalne vlade Vojin Mijatović, na sjednici u četvrtak traženo je od županijskih vlada koje su osnivači KCUS-a da u roku od pet dana dostave prijedloge za vršitelje dužnosti novih članova UO.

Oduzeta zvanja

On je rekao i da se nada da će već na sljedećoj sjednici Vlade FBiH razriješiti postojeći Upravni odbor, koji je, prema Statutu, trebao smijeniti direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, ali nije.

S obzirom na oduzeta zvanja, Sebija krši Statut KCUS-a i odmah je trebala biti razriješena dužnosti, no to Upravni odbor nije uradio. Iz Vlade FBiH očekuju da će se ubrzo postaviti novi odbor koji će konačno smijeniti Izetbegović s ove pozicije.

Inače, pravna služba KCUS-a već je počela pripreme za raspisivanje natječaja za novog direktora KCUS-a. Naime, 9. listopada, tri mjeseca prije isteka mandata, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutu KCUS-a, raspisuje se oglas za generalnog direktora KCUS-a.

Nekoliko imena

Nekoliko imena je u igri. No, prema informacijama „Avaza“, na Sebijino mjesto sjest će Ismet Gavrankapetanović, aktaelni direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji je iz najveće zdravstvene ustanove u BiH otišao zbog Sebije Izetbegović.

Na njegovo mjesto će Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi KS, a, kako se saznaje, njegovu funkciju u Vladi mogao bi preuzeti Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS.