Saznajte koji su najtraženiji poslovi u BiH za one koji nemaju diplomu fakulteta

Saznajte koji su najtraženiji poslovi u BiH za one koji nemaju diplomu fakulteta

Rezultati godišnje analize tržišta rada portala Posao.ba za 2013. godinu pokazuju da za kadrove sa srednjom stručnom spremom svakako postoji interes, iako nešto manji u odnosu na kadrove sa visokom stručnom spremom. Od ukupnog broja objavljenih oglasa u protekloj godini, poslodavci su u 17,15% slučajeva potraživali kadrove sa srednjom stručnom spremom, dok ukupan pregled potražnje za kadrovima prema stručnoj spremi je izgledao ovako.

Visoku stručnu spremu su poslodavci tražili u 27,84%, slučajeva, kvalificirane radnike 25,26%, srednju stručnu spremu 17,15%, dok je kadrove sa višom stručnom spremom tražilo svega 0.6% poslodavaca. 

Ovakvi rezultati su svakako indikator da kadrovi sa srednjom stručnom spremom imaju svoje mjesto na tržištu rada, kaže za 6yka.com Edina Šehović sa portala posao.ba. Ona navodi kojih je to deset najtraženijih zanimanja tijekom prošle godine, a među njima se nalaze i ona za koja je minimalni uvjet srednja stručna sprema.

Ovo je ukupni pregled najtraženijih zanimanja u 2013. godini:

1. Komercijalista

2. Programer

3. Prodavač/Trgovac

4. Administrativni radnik

5. Direktor

6. Kreditni službenik

7. Računovođa

8. Konobar

9. Grafički dizajner

10. Farmaceut

Kada je riječ o potraživanju bh. kadra bez diplome fakulteta dosadašnja iskustva analiza tržišta rada koje je sprovodio portal posao.ba pokazuju da je iz drugih zemalja najveća potražnja za kadrovima iz oblasti turizma, ugostiteljstva, sa posebnim naglaskom na hotelijerstvo, gdje se od stručne spreme zahtjeva najčešće SSS stupanj, pod uvjetom da se ne govori o višim pozicijama u pomenutim oblastima.

Vrlo često u ovakvim slučajevima se čak i ne navodi željeni stupanj stručne spreme, obzirom da su puno bitniji certifikati i prethodno radno iskustvo.

Ovakvu potražnju u najvećoj mjeri iskazuju zemlje Golfskog zaljeva, pa se tako na Posao.ba portalu vrlo često mogu vidjeti slični oglasi, u sklopu kojih se potražuje veliki broj radnika SSS profila za rad u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turizmu itd. Osim toga, bilježimo trend potražnje medicinskih radnika, od čega se veliki broj oglasa odnosi na medicinske tehničare i medicinske sestre, zaključuje Edina Šehović sa Posao.ba.

Podsjećamo da se lista najtraženijih zanimanja iz godine u godinu neznatno mijenja, što vrlo indikativno pokazuje na trendove konstantnog nesrazmjera obrazovnog sustava i stvarnih potreba tržišta rada, što dovodi do kronične potrebe za jednim te istim kadrovima, od kojih su nažalost neki deficitarni (u prvom redu su to IT stručnjaci, zdravstveni radnici te KV i VK radnici iz pojedinih zanatskih skupina zanimanja)