Sastanak stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, ponedjeljak, 3. svibnja

Kako smo doznali iz dobro obaviještenih izvora, glavna točka dnevnog reda, kako je navedeno, ticat će se utvrđivanja razloga zbog kojih je HDZ donio ovu odluku, iako bi se tom kandidaturom stavio u službu Željka Komšića i izdao interes hrvatskog naroda.

Matematički proračun

Čini se kako ovaj sastanak, koji će se održati u Širokom Brijegu, predstavlja i posljednju mogućnost postizanja dogovora o svehrvatskom predsjedničkom kandidatu. No sadašnja očekivanja lidera pojedinih stranaka ne odaju pretjeran optimizam o mogućnosti postizanja dogovora. Jerko Ivanković Lijanović, koji se prvi kandidirao za hrvatskog člana Predsjedništva, već je ranije upozorio kako će posljedice HDZ-ove odluke o kandidiranju svog člana biti pogubne, tim više što će, u slučaju da ostale stranke ne podrže HDZ-ovog kandidata, doći do većeg rasipanja hrvatskih glasova.

Šanse minimalne

S druge strane, predstavnici HDZ-a 1990. na ovom će sastanaku ponuditi svog kandidata kao svehrvatskog, najvjerojatnije Martina Raguža, ali ne isključuju mogućnost da se kroz razgovor dođe i do nekog drugog imena. Glasnogovornik HDZ-a 1990. Veso Vegar naglasio je kako pored Raguža postoje i još neke opcije, ali je u ovom trenutku najbitnije pokušati spasiti nadolazeći sastanak od propasti. U slučaju da sastanak propadne, ova će stranka, potvrdio je Vegar, započeti razgovore s HSP-om o zajedničkom kandidatu ovih dviju stranaka. Međutim, šanse da se u ponedjeljak dođe do svehrvatskog dogovora minimalne su, tvrdi više naših sugovornika, tako da će i ovog puta vrlo vjerojatno doći do nove polarizacije hrvatske političke scene. Naime, u ovom je trenutku jasno kako HDZ BiH nema namjeru odustati od traženja podrške ostalih stranaka za njihovog kandidata, a ovakav je stav već izazvao reakciju drugog HDZ-a, koji u startu odbijaju isključivost s kojom je HDZ BiH ušao u ovaj dogovor.

HDZ-ova “ponuda”

HDZ BiH je u svom zahtjevu naveo kako ponuda ostalim strankama da podrže njihovog kandidata vrijedi do sjednice Središnjeg odbora. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naveo je kako njegova stranka kao najjača ima obvezu kandidirati svog čovjeka za hrvatskog člana Predsjedništva. Iz HDZ-a BiH još nije potvrđeno tko će biti kandidat, a u javnosti se sve više počelo govoriti i o tome kako bi to mogao biti upravo Dragan Čović

Lijanović o broju glasova

Lijanović smatra da HDZ-ov kandidat matematički ne može osvojiti dovoljan broj glasova kako bi pobijedio SDP-ovog. Naime procjene govore kako je za pobjedu na ovim izborima nužno dobiti barem 150 tisuća glasova koliko ih Komšić ima. Lijanović misli kako HDZ nema šanse da dobije taj broj glasova te još jednom poziva sve stranke da ne srljaju u projekt koji ne može uspjeti.

Dnevni List