SARAJEVO Obavezne zaštitne maske, Krizni stožer poziva na kažnjavanje onih koji ih ne nose

Koronavirus zaštitna maska
Ilustracija

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Županije Sarajevo podsjeća da je 17. srpnja ove godine na području Federacije Bosne i Hercegovine proglašena epidemija izazvana novim koronavirusom.

Proglašenje epidemije podrazumijeva poštivanje svih naredbi kriznih stožera i zakonskih odredbi definiranih u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH.

Naredbom Kriznog stožer Federalnog ministarstva zdravstva od 26. lipnja ove godine propisano je obavezno korištenje zaštitnih maski za lice. Postupanje u suprotnosti s mjerama iz ove naredbe predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršitelja.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ŽS smatra potrebnim započeti s dosljednom primjenom odredbi navedenog Zakona, te kažnjavanju prekršitelja Naredbe o obaveznom korištenju zaštitne maske na propisanim mjestima.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da osobe sa simptomima koji ukazuju na Covid-19 nose medicinsku masku, samoizoliraju se i zatraže savjet liječnika čim počnu da se osjećaju loše zbog potencijalnih simptoma, čak i ako su ti simptomi blagi.

U simptome spadaju: groznica, kašalj, zamor, gubitak apetita, kratak dah i bol u mišićima. Navode se i ostali nespecifični simptomi, kao što su: bol u grlu, nazalna kongestija, glavobolja, dijareja, mučnina i povraćanje. Također su prijavljeni gubitak osjećaja mirisa i okusa prije početka respiratornih simptoma.

Član 3. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH normirao je da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, županija Federacije BiH, kao i zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba.

Članovima Zakona o zaštiti stanovništva FBiH od zaraznih bolesti od člana 65 do člana 70 propisane su kaznene odredbe, a kažnjavanje obavljaju inspekcijski organi, zbog čega ih Krizni stožer Ministarstva zdravstva ŽS poziva da dosljedno primjene zakonom definirane kaznene odredbe prema kršiteljima.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ŽS poziva medije, kao i pojedince, da se informiraju samo iz relevantnih, službenih i provjerenih izvora, kao i da se suzdrže od širenja neprovjerenih informacija, panike i lažnih vijesti.

- Posebno pozivamo pojedince, laike bez formalnog medicinskog obrazovanja, da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolirano na recept i koriste pod kontrolom liječnika ili farmaceuta. Osobe koje su laici često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno liječnika. Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu s općim laičkim objašnjenjima - poručuju iz Kriznog stožera.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva ŽS poziva građane da izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima, velika grupiranja bez distance i bez upotrebe zaštitne maske na otvorenom, kao i poseban oprez tijekom godišnjih odmora i putovanja, saopćeno je iz Službe za protokol i press ŽS.