Sara Dejanović: Jesmo li mi djeca drugoga reda, zašto nas degradirate?

KŠC Bihać
Arhivska fotografija

Banjalučka biskupija je Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USŽ-a dostavila Odluku o prestanku rada Srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra u Bihaću.

Kako se navodi u Odluci, Banjalučka biskupija je dospjela u tešku financijsku situaciju jer je u prethodne tri godine u cjelosti morala financirati rad ove ustanove. Navode da su namjeru zatvaranja ove škole imali prošle godine zbog iste situacije, međutim, bili su spriječeni garancijom, koja prema Zakonu o srednjem obrazovanju USŽ ističe ove godine.

Povodom ove odluke na mail portala hercegovina.info obratila se predsjednica Vijeća učenika KŠC Srednje Medicinske škole, Sara Dejanović čije reagiranje prenosimo u cijelosti:

"Kao predsjednica Vijeća učenika KŠC-a, a prvenstveno kao učenik koji pohađa ovu školu već dugi niz godina odlučila sam da se obratim.

U ovu školu idem od prvog razreda Osnovne škole, što je zajedno sa tri godine srednje škole ukupno 12 godina. Izabrala sam ovu školu, ovaj smjer jer želim za sebe kvalitetno obrazovanje, a tako i kvalitetnu budućnost koju mi je ista već dugi niz godina i pružala.

Škola je uređena na razini Europskih standarda, njezini djelatnici, a naši profesori imaju savršen pristup prema nama i više nego odlično odrađuju svoj posao.

Oni osim što nas podučavaju, predaju lekcije, oni nas slušaju, savjetuju, uče nas životnim lekcijama, oni nas uče kako da budemo bolji čovjek i u svakom trenutku, pa i sada u ovakvoj situaciji su bili tu da nam pomognu i saslušaju nas, apsolutno nikad nas nisu ostavili na cjedilu.

Ti isti djelatnici već mjesecima, pa čak i godinama su radili ne dobivajući svoju plaću, nadajući se iznova i iznova rješenju problema jer upravo su o toj plaći ovisili, hranili svoju obitelj i isplaćivali kredite. A mi učenici smo išli svaki dan u školu pitajući se šta će biti s nama i nadali smo se da se neće zatvoriti i da će rješenje napokon biti pronađeno.

Ali upravo se dogodilo suprotno, dogodilo se to da se škola koju mi pohađamo zatvara zbog vaših odluka i da očigledno rješenje nije pronađeno. Žalosno je što skupština Unsko-sanske županije u svoj proračun nije unijela financiranje Srednje medicinske škole KŠC-a i nije razmišljala o osobama koje pohađaju taj centar, nije razmišljala o tome kako ćemo se mi učenici osjećati nakon ovoga i šta će biti s nama.

Mi kao učenici imamo pravo na školovanje, a vi nam to isto pravo oduzimate, a upravo Ustav naše države kaže drugačije i garantira pravo na obrazovanje.

Zar nije sramotno da se u Unsko-sanskoj županiji zbog vaših odluka i nekih vaših osobnih nesuglasica mora zatvoriti škola koja pruža kvalitetno obrazovanje i koja je jedna od bolje uređenih škola u cijeloj županiji? Zar niste mogli da nas stavite u proračun, da mi koji smo ostali završimo školu koju smo upisali i steknemo svoje zvanje? Da li smo mi djeca drugoga reda, zašto nas degradirate? Jeste li se zapitali kakve će ovo posljedice ostaviti na nas, prvenstveno na naš grad? Šta će biti sa 16 prosvjetnih radnika koji rade u ovoj ustanovi?

Od vas tražim da preispitate još jednom svoje odluke i date svima nama odgovore na navedene pitanje jer imamo pravi znati razlog zašto nismo svrstani u proračun, navodi u svom dopisu, predsjednica Vijeća učenika Srednje Medicinske škole, Sara Dejanović.