RUŠE SE OBJEKTI POZNATE TVORNICE Lidl konačno pronašao svoju lokaciju u Sarajevu

RUŠE SE OBJEKTI POZNATE TVORNICE Lidl konačno pronašao svoju lokaciju u Sarajevu
Lidl.hu/Ilustracija

Na lokaciji nekadašnje tvornice Energoinvest – Tvornica dalekovodnih stupova d.d. u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu počelo je rušenje objekata i priprema terena za građevinske radove.

Kako Akta.ba neslužbeno saznaje iz pouzdanih izvora, radove je započeo njemački trgovački lanac Lidl BH. To su potvrdili i pojedini radnici.

Lidl BH već dugo traži lokaciju za gradnju svog prvog trgovačkog objekta u Sarajevu, a po svemu sudeći konačno ju je našao.

Kako u Lidlu ne otkrivaju planove, informaciju smo provjerili s Jusufom Obradovićem, stečajnim upravnikom Energoinvesta TDS koji nam je potvrdio da je sva imovina prodana prije nekoliko mjeseci i da ima nekoliko kupaca. Ipak, o puno toga nije mogao govoriti.

"Imaju neka dva kupca, a za ostalo ne znam. Ne znam točno reći ni ukupnu vrijednost prodane imovine jer su nekretnine procjenjivane posebno više puta", kazao nam je kratko.

Iz arhive tendera na portalu Akta.ba vidimo da je imovina bila podijeljena u tri lota, od kojih je LOT 1 činila zgrada male hale, plinska stanica, alatnica, garderoba, restoran, skladište i više parcela označenih kao ekonomsko dvorište. U LOT 2 je bila uključena još jedna mala hala, a LOT 3 činila je upravna zgrada i mašinska hala. Početna cijena sva tri lota je bila 21,1 milijun KM, da bi godinu kasnije bila snižene na 15,8 milijuna KM. 

Inače, radi se o ukupno 23.285 m2 prostora, od čega je 5.927 m2 ekonomsko dvorište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objekti i zemljište obuhvaćaju jedinstven prostor između trase IX transverzale na istoku, Ulice Halilovići na zapadu i Ulice Džemala Bijedića na jugu.

Prijedlogom Regulacijskog plana na prostoru je predviđena gradnja stambeno poslovnih objekata.

Podsjetimo, njemačka kompanija je 2021. godine registrirala tvrtku u Bosni i Hercegovini pod nazivom Lidl BH d.o.o., nakon čega su se pokrenule priče o otvaranju minimalno šest poslovnica.

Do danas nijedna od njih nije otvorena, ali je Lidl počeo s investiranjem u Bijeljini gdje se u neposrednoj blizini nove autobusne stanice gradi njihov prvi objekt.

Osim njega, kako je Akta.ba saznala, počeli su i s gradnjom skladišno-distributivnog centra u Kiseljaku, točnije Poslovnoj zoni "Azapovići". 

Sudeći po ovim, još uvijek nepotvrđenim informacija, lokacija za Sarajevo je pronađena i to svega nekoliko kilometara dalje od najvećeg trgovačkog lanca u BiH - Bingo City Centra koji je više puta isticao da se ne boji konkurencije i da je Lidl dobrodošao u BiH.