RUDIĆ O BOJKOTU PRESICE U HNŽ Nažalost neće svi, vladajuće elite nađu načine da kroz proračun plate medijsku podršku

Mediji

Novinarstvo u vrijeme koronavirusa suočeno je s mnogim problemima. Medijski djelatnici teško dolaze do informacije koje su važne za stanovništvo, a ima i onih koji zbog ekonomske krize ostaju bez posla.

O stanju u novinarstvu za hercegovina.info govori glavna tajnica Udruženja BH novinari, Borka Rudić koja se osvrnula i na situaciju u HNŽ-u gdje se konferencija za novinare održavaju bez novinara.

Medicinski djelatnici, policajci, ali i novinari što se malo kada naglašava su 'na prvoj crti' obrane od koronavirusa. Točno i argumentirano izvještavanje ima veliku ulogu u borbi sa pandemijom. Nažalost, u ovim trenucima mnogi novinari se bore za vlastitu egzistenciju, a broj otkaza je povećan u kriznom vremenu. Kakvi su vaši podaci, jesu li vam se javili novinari koji su zbog pandemije izgubili posao?

U Liniju za pomoć novinarima (FMHL), koja djeluje u okviru BH novinara, javili su nam se samo novinari Oslobođenja i to ne svi ono koji su dobili otkaze ili prihvatili sporazumni raskid radnog odnosa. Mi smo svima njima ponudili pravnu pomoć i pomoć iz BHN Fonda solidarnosti, dakle, sve ono što mi kao udruga novinara možemo uraditi. Kako sada stvari stoje i na osnovu odgovora koje smo dobili putem maila od kolega iz Oslobođenja, jedan ili najviše dva uposlenika Oslobođenja žele besplatnog odvjetnika za pravno vođenje svojih slučajeva. Od kolega novinara iz ostalih devet medija iz BiH smo dobili samo najave otkaza ugovora o radu, ali ne i konkretne prijave u FMHL, odnosno obavijest o raskidu ugovora o radu.

Koliko je medijima teže doći do provjerenih informacija u teškim vremenima koja su prouzročena koronavirusom?

U kriznim vremenima je teže doći do informacija, naravno, zbog niza nepovoljnih okolnosti i izvjesnog nesnalaženja javnih tijela i istitucija u izvanrednim okolnostima. Tome dopinosi i komplicirano administrativno uređenje BiH kao države, entiteta i županija, pa često institucije izbjegavaju dati novinarima odgovore pod izgovorom da je to nadležnost ili odgovornost „nekih drugih tijela“ ili drugih razina vlasti. I treći razlog za otežan pristup javnim informacijama jeste već ustaljena zatvorenost javnih tijela prema medijima, odnosno, praksa skrivanja javnih informacija, razvijanje nepotrebne „misterije“ u vezi sa odlukama i podacima od javnog značaja, te namjerno uskraćivanje informacija koje bi mogle otkriti nečiji loš rad, nekompetentnost ili nezakonita postupanja. Vrijeme krize u vezi sa Covidom-19 je upravo idealno vrijeme za političke manipulacije informacijama i skrivanje loših praksi i postupaka lokalnih vlasti od medija i javnosti. I to je slučaj u cijeloj državi, ne samo u HNŽ.

Novinarima u HNŽ-u nije omogućeno uživo praćenje konferencija za medije Stožera civilne zaštite. Krše li se tim činom novinarska prava na slobodu informiranja i interakciju sa sugovornicima?

Da, odluka HNŽ je direktni napad na slobodu izražavanja i prava novinara da prisustvuju javnim događajima, te da direktno zahtijevaju odgovore na pitanja bez cenzure ili diskriminacije bilo kojeg medija ilii novinara. Posebno je nedopustivo isključivanje novinara sa pressica u Mostaru nakon mjesec dana njihovog praćenja!? Pozadina ove doluke je sasvim jasna – čim su novinari počeli postavljati kritička pitanja, tražiti odgovore nadležnih o izolatorijima, nedovoljno jasnim i javnosti nepoznatim slučajevima zaraze u pojedinim općinama HNŽ ili Kliničkom centru na Bijelom brijegu, stiglo je ograničenje i isključivanje novinara sa press konferencija.

Zbog neodgovaranja na pojedine pismene upite, te ne čitanja očitovanja u javnosti portal hercegovina.info odlučio je kako više neće pratiti konferencije za medije Stožera civilne zaštite HNŽ-a. Kako komentirate taj potez i ponašanje ljudi koji ne daju konkretne informacije medijima?

Potpuno podržavam vašu odluku o bojkotu, kao i odluke još nekih medija iz HNŽ. To je principijelna odluka i moralni čin, iskaz novinarske hrabrosti i profesionalnog dostojanstva. U ovakvim situacijama ovo je jedini mogući postupak i jako je važno reći „NE“ političarima koji žele zlopotrijebiti ključne vrijednosti novinarske profesije u političke svrhe. Novinari trebaju biti na strani javnosti i građana u ovom trenutku i reagirati profesionalnim sredstvima na pokušaje političara da novinare isključe iz javnog dijaloga sa sa njima na press konferencijama. Odluka Kriznog stožera HNŽ jeste protiv medija, ali je još više protiv svih građana ove županije jer se njome uskraćuje pristup građana točnim, objektivnim, blagovremenim i sveobuhvatnim informacijama.

U srijedu ste poslali medijima priopćenje u kojemu tražite da konferencije u roku 24 sata postanu javne. Ako se to ne dogoditi najavili ste poziv medijima na bojkot. Hoće li do bojkota zaista doći?

„Nisam sasvim sigurna hoće li svi mediji prihvatiti bojkot. Na osnovu pitanja novinara poslanih putem e –maila, a koja su pročitana jučer u Mostaru na „zatvorenoj“ konfereneciji, jasno je da će mnogi mediji prihvatiti cenzuru i igru političara, te nastaviti pratiti rad Kriznog štaba/stožera HNŽ na svaki način i kako god oni odrede. To je jako loše za novinarstvo kao profesiju, ali, to je tako u ovoj državi, gdje vladajuće elite uvijek nađu načina da kroz proračune ili gratovima plate medijsku podršku i političku propagandu. Kada bi sami novinari odnosili odlke o tome hoće li bojkotirati političare, mislim da bi takvih bilo mnogo više. Nažalost i ovu olduku o bojkotu će donositi urednici i direktori, pod nadzorom vlasnika medija, a onda će se tu umiješati mnogi interesi. Mislim da je sam čin ne dolaska na manipulativne press konferencije jako bitan, a posebno je važno građanima ( medijskoj publici) objasniti zašto više novinari određenog medija neće pratiti obraćanja dužnosnika HNŽ. Novinarima i medijima u ovakvim situacijama treba i podrška građana, koji su najviše oštećeni nepoštenim i neprofesionalnim postupanjem dužnosnika HNŽ. Ukoliko pak Krizni stožer ne promijeni odluku, BH novinari će podnijeti zahtjev Instituciji Ombudsmena da se uključi u ovaj i sve druge slučajeve kršenja prava na slobodan pristup javnim događajima i prava na slobodu izražavanja“, zaključila je u razgovoru za hercegovina.info glavna tajnica Udruženja BH novinari, Borka Rudić.